Odbor za zaštitu potrošača

Sokol: Kad sam došao u EP nisu mi vjerovali da ćemo uvesti jedinstveni punjač, a danas je to stvarnost 

P. N.

Izrazito sam ponosan što smo danas u Europskom parlamentu izglasali uvođenje jedinstvenog punjača jer je to inicijativa čiji sam bio začetnik u ovom mandatu, rekao je Sokol 


 


Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) izglasano je stajalište Europskog parlamenta o reviziji Direktive o radijskoj opremi kojom se uvodi jedinstveni punjač za mobitele i drugu elektroničku opremu. Sjednici Odbora prisustvovao je i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i jedini hrvatski zastupnik u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), koji je supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020.
 


‘Izrazito sam ponosan što smo danas u Europskom parlamentu izglasali uvođenje jedinstvenog punjača jer je to inicijativa čiji sam bio začetnik u ovom mandatu. Dobro se sjećam kad sam ne tako davno, krajem 2019. i početkom 2020. radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi vjerovali da ćemo uspjeti jer su lobiji velikih tehnoloških divova bili uistinu dotad neviđeni. Međutim, prisilili smo Europsku komisiju da predloži konkretan zakonski akt, a sada smo i usvojili stajalište Europskog parlamenta koje ide i dalje od onoga što predlaže Komisija. USB-C tako bi sada trebao postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, ručne konzole za videoigre, ali i za miševe, elektroničke igračke te pametne satove. Također, pakiranja elektroničkih uređaja morat će ubuduće imati grafičke oznake koje će potrošače jasno upućivati na to prodaje li se uređaj s punjačem ili bez njega’, kazao je zastupnik Tomislav Sokol.


 


‘Potrošači su nezadovoljni jer s mobitelom često moraju kupovati i punjače iako ih već nekoliko imaju pospremljenih kod kuće. Ovim zakonom razdvojit ćemo prodaju mobilnog uređaja od prodaje punjača, a do 2026. Komisija će procijeniti i mogući učinak njihovog apsolutnog razdvajanja. Procjenjuje se da potrošači u kućama u prosjeku imaju tri punjača za mobitele pa je praksa kupnje novih punjača uz elektroničke uređaje uistinu neodrživa. Također, procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje što je važno i s ekološkog stajališta’, zaključio je Sokol. 


 


Zastupnici u Europskom parlamentu skratili su i rok koji će biti državama članicama ostavljen radi primjene novih odredbi pa će se nove odredbe primjenjivati najkasnije u roku od petnaest mjeseci od donošenja izmijenjene Direktive.