"Zagrepčanka godine"

Tomašević predao nagradu Čavajdi “jer je najzaslužnija za unaprjeđenje prava žena”; prosvjedovala udruga Hrvatska mati

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Tomašević je komentirao taj prosvjed, rekavši da se radi o političkom razmiloilaženju, da je ta udruga sada i protiv nagrade Čavajdi, a vjerojatno i protiv pobačaja na zahtjev u KB-u "Sveti Duh"Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu je istaknuo da je Nagrada Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi dodijeljena kao najzaslužnijoj osobi za unaprjeđenje prava žena, a prosvjed protiv dodjele te nagrade ocijenio je pitanjem političkog razmimoilaženja.


“Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se za unaprjeđenje prava žena. Odlučili smo da ih je Čavajda svojim hrabrim istupima prošle godine najviše unaprijedila”, izjavio je gradonačelnik Tomašević nakon svečane sjednice Gradske skupštine.


U povodu Dana Grada Zagreba, na sjednici je dodijeljeno 15 nagrada, tri medalje, kao i Nagrada Zagrepčanka godine koju je dobila Čavajda.
Zbog dodjele nagrada jutros je ispred Stare gradske vijećnice održan kratki prosvjed u organizaciji udruge Hrvatska mati koja se, među ostalim, bori i za prava roditelja odgojitelja.


Tomašević je komentirao taj prosvjed, rekavši da se radi o političkom razmiloilaženju, da je ta udruga sada i protiv nagrade Čavajdi, a vjerojatno i protiv pobačaja na zahtjev u KB-u “Sveti Duh”.


Dijelu oporbe koji nije pljeskao na dodjeli Nagrade Zagrepčanka godine poručio je da su iskazali nepoštovanje prema nagrađenoj, te da on, kao gradski zastupnik, to nikada nije činio.


Tomašević: Ravnateljica KB “Sveti Duh” mijenja prakse koje su se ondje događale 25 godina


Komentirao je i situaciju u KB-u Sveti Duh, rekavši da nova ravnateljica mijenja prakse koje su se događale 25 godina u toj ustanovi, poput kršenja pravilnika o postupanju s umirućim bolesnicima.


U toj se bolnici, istaknuo je, događaju promjene, jer je to bila jedina bolnica u Zagrebu na čijoj ginekologiji žene nisu mogle ostvariti  ustavno pravo na pobačaj na zahtjev s obzirom na to da su baš svi liječnici i sve medicinske sestre imali priziv savjesti.


“To se promijenilo nakon sedam godina i smatram da je to promjena na bolje”, poručio je.


Ravnateljica te bolnice Ana Maria Šimundić jedna je od dobitnica Nagrade Grada Zagreba, a Tomašević je primijetio i da se sporna snimka s Patologije te bolnice pojavila u medijima u vrijeme kada se donosila odluka o dodjeli te nagrade ravnateljici Šimundić.


Isto tako, kaže Tomašević, danas je tema u medijima neka nova izjava bivšeg šefa patologije koji je dobio otkaz.


“Konstantno se stvara pritisak na ravnateljicu koja je već odgovarala na sva pitanja”, rekao je gradonačelnik. Smatra i da je riječ o svjetonazorskoj pozadini i podjelama.


Kao dokaz naveo je prosvjed održan danas ispred Gradske skupštine, kao i ponašanje oporbe vezano uz dodjelu nagrade Mireli Čavajdi.


Situaciju u KB “Sveti Duh” komentirao je i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) rekavši da mora najprije dobiti “kompletan izvještaj o tome što se tamo zbiva”, a tek onda će se moći govoriti o preciznoj poziciji “i svojoj i SDP-a prema toj stvari”.


Tomašević: U ZET-u su sistematizacijom ispravljene brojne nepravde


Vezano uz današnji prosvjed radnika ZET-a koji prijete štrajkom, Tomašević je podsjetio da je prvi put u zadnjih 10 godina donesena nova sistematizacija unutar ZET-a čime su brojne nepravde ispravljene.


“Potpisali smo i nove kolektivne ugovore i znatno digli materijalna prava radnika”, rekao je te dodao da se grade tramvajske pruge, prvi put nakon 20 godina.


Istaknuo je i da je nabavljeno 65 novih autobusa te se kupuje 20 novih tramvaja, vrijednih ukupno oko 350 milijuna kuna.