»RIBA SMRDI OD GLAVE«

Tko uopće smije glasati na izborima u SDP-u? Grbin zove na plaćanje članarine, Ahmetović bi je dijelom ukinula

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Da bi netko pristupio izborima ili bio kandidat, mora imati podmirenu cijelu članarinu, a takvih je u SDP-u tek 20 posto. No, sada se pokazalo da članovi nisu mjesecima ni primali uplatnice od svoje centrale, pa nisu znali koliko dugujuZAGREB – Problem s neplaćenom članarinom unutar SDP-a sve više buja. Naime, da bi netko pristupio izborima, ili bio kandidat, mora imati podmirenu cijelu članarinu, a takvih je u SDP-u tek petina, dakle 20 posto. No, sada se pokazalo da »riba smrdi od glave«, s obzirom da članovi zapravo nisu mjesecima ni primali uplatnice od svoje centrale, pa nisu ni znali koliko duguju partiji.


Stoga je kandidat za predsjednika stranke Peđa Grbin jučer objavom na društvenim mrežama pozvao članove da ipak podmire dugovanja, kako bi izbori 26. rujna bili legitimni.


– Pred nama je izborni proces u kojem biramo novo vodstvo stranke. U njemu ne mogu sudjelovati sve članice i članovi, već samo oni koji su uredno plaćali članarinu, a takvih je danas, zbog nerada odgovornih, tek jedna petina. Mnogi od njih to su prestali činiti jer su se osjećali izostavljeno i jer su bili razočarani onime što je SDP postao, ali to se može promijeniti. Da bismo izgradili novi SDP u kojem se nitko više ne osjeća isključenim, potrebni su svi, istaknuo je.


»Obični« članovi
»Ovih ćete dana na svoje adrese, ponovo, nakon dugo vremena, dobiti uplatnice za članarinu. Ako možete, molim vas da ih iskoristite, podmirite dug i uključite se u izborni proces, jer samo tako možete sudjelovati u gradnji bolje stranke«, zaključio je Grbin.


Omišaljska načelnica i potpredsjednica kluba zastupnika SDP-a u Saboru Mirela Ahmetović, koja je i sama u potencijalnoj utrci za novo vodstvo stranke, izjavila je pak jučer da bi trebalo razmisliti da se »običnim« članovima, koji na dobrovoljnoj osnovi pomažu stranku i jačaju je, a pritom ne ostvaruju prihod od mandata u SDP-u, dakle nisu dužnosnici, zastupnici, vijećnici itd., možda i ukine plaćanje članarine, jer oni praktički i jesu volonteri. Njen je stav da se to financijski lako može nadoknaditi putem boljih izbornih rezultata i većih naknada za stranku, a prva prilika za to su već lokalni izbori 2021. godine, kazala je.


Komadina ocijenio ponašanje Obersnela lešinarskim

U intervjuu za La Voce del Popolo, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ocijenio je ponašanje nekih kolega, pa i Vojka Obersela, lešinarskim. Na njegove izjave da se dio vrha stranke više ne bi trebao kandidirati, Komadina je rekao:
– Ne slažem se, to su površnost i zloba. Oduvijek sam bio odgovorna osoba. Lešinarsko ponašanje nekih kolega je grozno.
Također, potvrdio je da će se ponovo kandidirati za župana PGŽ-a 2021. godine: »Kandidirat ću se jer sam to obećao građanima, ali i zato što to od mene očekuju moji stranački kolege, ali i koalicijski partneri«.

Inače, čini se da se broj onih koji u SDP-u »razmišljaju« o kandidaturi za novog šefa stranke multiplicira iz dana u dan: nakon što je Mirela Ahmetović nedavno kazala, a jučer ponovila, da razmišlja o tome da se nominira za novu predsjednicu stranke, zadnjih dana učinio je to i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, ali i član Predsjedništva Ivo Jelušić. Čini se da je dovoljno da netko od SDP-ovaca gostuje u programu neke od televizija, i već potvrdi svoju želju da vodi stranku, a ranije su još o tome već govorili i Ranko Ostojić, Zvonimir Mršić, Mišel Jakšić, Mišo Krstičević itd.


Pohod na vrh


Tko će na kraju biti kandidat, osim Grbina, znat će se nakon 17. kolovoza, kad kreće otvaranje izbornog postupka i službeno podnošenje kandidatura.


Među tim zadnjim izricanjima namjere za kandidaturu, svakako je najzanimljivija ona Željka Kolara – njega se smatra vrlo bliskim Siniši Hajdašu-Dončiću, koji pak javno od prve sekunde podržava Grbina, pa je pomalo čudno da Kolar najavljuje svoj pohod na vrh stranke. Pritom Kolar tvrdi da će u utrku ući samo da pobijedi, što praktički znači da direktno »udara« na Grbina. Hajdaš ovih dana ne odgovara na pozive da to komentira, dok nam je Grbin odgovorio da će o tome javno govoriti tek ako Kolarova kandidatura postane i službena.


No, da to nije tako lako, govori podatak iz statuta SDP-a, koji propisuje da je za kandidaturu za predsjednika stranke nužno prikupiti potporu najmanje tri županijske organizacije ili 500 potpisa članova SDP-a.


U međuvremenu, rejting SDP-a pada te je po zadnjem Cro Demoskopu SDP na tek 18,1 posto, dakle čak 14 posto iza HDZ-a, i tek sedam posto ispred platforme Možemo koja se sa 11 posto pozicionirala na trećem mjestu, čak ispred Domovinskog pokreta, te stalno nastavlja trend rasta.


U SDP-u kažu kako ih to ne brine presudno, jer je to logičan slijed nakon izbornog poraza:
– Nakon našeg izbornog rezultata, ovo nije iznenađenje. Stranka će se konsolidirati nakon unutarstranačkih izbora krajem rujna, ocijenila je Mirela Ahmetović jučer.