Pfizer/BioNTech

U ponedjeljak diljem Hrvatske počinje docjepljivanje drugom dozom za 45.906 ljudi koji su primili cjepivo

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije. ZAGREB – Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.


Razmak između 1. i 2. doze do 28 dana


Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja.
Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje.


Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.


Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana.


Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.


U SMŽ cijepljeno 4.757 osoba


Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji do 17. siječnja cijepljeno  je 4.757 osoba.


Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, ondje su cijepljeni pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području.


Docjepljivanje građana  organizirat će se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri tjedna od primitka prve doze.


Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primitak druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive.


Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna započelo je 13. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje.


To se cjepivo primjenjuje također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri tjedna.


Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je 27. prosinca, a prva osoba cijepljena protiv koronavirusa korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka, Branka Aničić.