Oporbeni prijedlozi nisu prošli

Sukob Grmoje i Jandrokovića u Saboru: “Reći da ste smeće je malo”

P. N.

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Stani govoriti sada ... čuj... prestanite molim Vas ... prestanite... čujte dragi kolega Grmoja, reći da ste smeće je malo", kazao je Jandroković GrmojiOporbeni zakonski prijedlozi nisu u četvrtak dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao prijedlog SDP-a za povećanje plaća u Hrvatskoj, prijedlog Živog zida o javnoj objavi registra pedofila, kao ni prijedlog Mosta da se proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), na što je žestoko reagirao Nikola Grmoja (Most).


“Od lažnih domoljuba nismo ništa drugo ni očekivali, ponovno ste odigrali za Angelu Merkel i Deutsche Telekom, te Tajanija”, kazao je Grmoja vladajućim zastupnicima, nezadovoljan što nije prihvaćen prijedlog Mosta o proglašenju IGP-a odnosno o proglašenje svih suverenih prava koje Hrvatska ima prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., prenosi televizija N1.


“Ali što očekivati od Branka Bačića koji je nosio crne torbe u aferi Fimi Media, od čovjeka za kojeg je Wikileaks kazao, za Gordana Jandrokovića Njonju koji je radio protiv hrvatskih interesa u BiH, što očekivati od Josipa Borića …”, nabrajao je povišenim tonom Grmoja kojem je potom usred nabrajanja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković isključio mikrofon.
“Stani govoriti sada … čuj… prestanite molim Vas … prestanite… čujte dragi kolega Grmoja, reći da ste smeće je malo”, kazao je Jandroković Grmoji.


Većina saborskih zastupnika nije podržala ni izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je SDP predložio povećanje osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna čime bi, kako tvrde u toj stranci, sve plaće u Hrvatskoj trenutno narasle između 330 i 500 kuna mjesečno, bez dodatnog troška za poslodavce, što bi obuhvatilo oko 700 tisuća radnika.


“Ne možete reći da novca za to nema, jer ako se vaše ministrice voze skupim mercedesima, ako se vaši zastupnici voze skupim BMW-ima, dobivaju na poklon satove od 60 tisuća kuna, a ministri imaju milijunske vile, onda možete omogućiti 330 kuna veću plaću mjesečno za profesore, pripravnike, medicinske sestre”, apelirao je Davor Bernardić (SDP) na vladajuće.


Podršku saborske većine nije donio ni prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e da se omogući javna dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim počiniteljima kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Nije prošao ni njihov zaključak o upućivanju zahtjeva Državnom uredu za reviziju za obavljanje revizije u HNB-u, kao ni prijedlog da se od obveze fiskalizacije izuzme prodaja roba i usluga na štandovima na otvorenom prostoru, te u sklopu tržnica i sajmova.


Nisu prošle ni Mostove dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata čija je svrha zakonom ograniči pristup nafti s visokim udjelom sumpora, koja se transportira kroz Hrvatsku, kao ni dopune Zakona o gradnji Mire Bulja kojima traži da se uvede obaveza da se za bazne stanice mora ishoditi građevinska dozvola.


Nije prihvaćen ni prijedlog Kluba HSS-a da se Sabor obveže da izmjeni Uredu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na način da se unutar rente koja iznosi deset posto osigura veći prihod jedinicama lokalne samouprave.