ZBOG TEŠKE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Stožer uveo nove mjere u Primorsko-goranskoj županiji: Zabranjene posjete u domovima za starije, u kinu najviše 50 osoba

P. N.

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6:00 do 8:30 sati, osim u opravdanim slučajevima.Nacionalni stožer civilne zaštite izmijenio je odluku o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije, a na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode se nužne epidemiološke mjere. Mjere i u jednoj i u drugoj županiji stupaju na snagu u subotu, 5. prosinca i traju do 21. prosinca.


Ovo su mjere za Primorsko-goransku županiju:


Zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima, kada su prema procjeni uprave doma neophodni i kada se mogu organizirati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posjetitelji prije posjeta predoče potpisanu izjavu o negativnim epidemiološkim i kliničkim pokazateljima izloženosti bolesti koje mogu upućivati na zaraženost i negativan test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata ili nalaz koji potvrđuje da su preboljeli COVID-19
Korisnici domova za starije i nemoćne osobe trebaju izbjegavati vanjski kontakt, a uprave domova su obvezne osigurati primjenu preventivnih mjera opreza prilikom upućivanja korisnika na medicinske preglede i postupke te pri drugim nužnim kontaktima.


Preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama ne bude prisutno više od 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Preporuka osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6:00 do 8:30 sati, osim u opravdanim slučajevima.


Preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu, za sve vrste okupljanja.