Vremenska prognoza

Stiže novi snijeg. Vakula: ‘Idući tjedan gotovo sigurno dolazi do promjene’

P. N.

Foto Arif Sitnica / Nel Pavletić PIXSELL

Foto Arif Sitnica / Nel Pavletić PIXSELL

Na promjenjivo oblačnom i većinom suhom Jadranu nastavit će "gospodariti" buraDanas možemo očekivati novi snijeg, a u novom tjednu – promjenu vremena.


“Željni promjene vremena i u većini unutrašnjosti barem malo vedrine, na Jadranu slabije bure – do kraja tjedna ostat će razočarani. Na kopnu ostaje oblačno uz povremene mjestimične oborine – većinom pahulje, koje će uglavnom u gorju malo podebljati snježni pokrivač. Na promjenjivo oblačnom i većinom suhom Jadranu nastavit će “gospodariti” bura. I naravno, remetiti planove onih u prometu.


U novom je tjednu gotovo sigurno i “novo” vrijeme – diljem Hrvatske barem malo vidljivo sunce i nebeska vedrina, u većini unutrašnjosti nakon čak 2 tjedna. Pritom sa sunčanim satima stiže porast dnevne temperature zraka, ali i češći i zamjetniji noćni i jutarnji “minusi”, koji su mogući i mjestimice uz more, i koji kao da žele barem malo ublažiti do sada veliko odstupanje od prosječne najviše i osobito najniže dnevne temperature zraka, zbog koje je ovaj siječanj blizu rekordno toplog”, kaže za HRT meteorolog Zoran Vakula.


Snijeg u Gorskom kotaru
U petak će u istočnoj Hrvatskoj oblačno, često uz slab snijeg, osobito u gorju, Srijemu i Posavini, gdje je i najveća vjerojatnost za tanji snježni pokrivač. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar temperatura će biti većinom od 0 do 2 °C.


U središnjoj Hrvatskoj pak od -1 do 3 °C, ali će zbog osjetnog sjeveroistočnjaka mnogima vjerojatno djelovati kao da su na cjelodnevnim “minusima” na vrhovima okolnoga gorja. Pahulje rijetke, uglavnom u Posavini, Banovini i na Kordunu.


Češći snijeg u također oblačnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će se postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.


Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja. U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih 7 mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda – često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.


Na jugu Hrvatske podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.


Promjena u novom tjednu


“Sljedećih dana u većini unutrašnjosti blagi porast dnevne temperature zraka, posebice od ponedjeljka, kada je vrlo velika vjerojatnost barem djelomičnog razvedravanja. No, slijedi i pad noćne i jutarnje temperature, pa će posvuda biti minusa i smrzavanja, ponegdje i poledice, magle. I na Jadranu hladnije noći i jutra, uz sve slabiju i rjeđu buru, ali do nedjelje prijepodne još valja računati na često barem olujne udare pa se, unatoč djelomice sunčanom vremenu, dnevna temperatura zraka uglavnom neće znatnije mijenjati do ponedjeljka”, kaže Vakula.