Predizborna bitka je počela

Šteti li HDZ-u kampanja protiv Milanovića? Plenkovićev suradnik: ‘Mi nismo imali izbora…’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ali, mi naprosto nismo imali izbora. Kad je Milanović rekao ono u Jasenovcu, morali smo ga kritizirati jer su naši birači to očekivali. Nismo to smjeli odšutjeti iako smo svjesni da tako idemo na ruku SDP-u, objasnio nam je jedan Plenkovićev suradnik.HDZ je u kampanju za parlamentarne izbore krenuo na način da kao svog glavnog protivnika ne promoviraju predsjednika SDP-a Davora Bernardića nego predsjednika Republike Zorana Milanovića. Nakon komemoracije u Jasenovcu, prilikom koje je Milanović izjavio da bi ploču HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” trebalo baciti, ne prestaju reakcije vodećih dužnosnika HDZ-a, koje su se pojačane predsjednikovim demonstrativnim odlaskom iz Okučana.


Osnovna je teza svih tih napada na Milanovića da on potiče ideološke podjele u društvu s ciljem da pomogne SDP-u u postizanju što boljeg izbornog rezultata. Predsjednik je to demantirao u prošlotjednom intervju za RTL televiziju, u kojem je naglasio da “nije neprijatelj HDZ-a”.


– Ne razumijem te ljude. Ja ne izlazim na izbore, ne gledam ankete i ne pratim svoj rejting niti ću to raditi. Ne gledam ni čeznutljivo prema drugom mandatu, zaista, rekao je Milanović.
No, te njegove riječi nisu otupjele HDZ-ove strelice prema njemu. Nedvojbeno je da će HDZ imati političke koristi od ovakve kampanje, jer svoje će birače jednostavnije mobilizirati ako im sugerira da je Milanović, političar koji izaziva snažne negativne emocije kod pretežnog dijela desno orijentiranih građana, taj koji je pravi izborni protivnik.


Međutim, u SDP-u su zadovoljni što se HDZ tako neprijateljski postavio prema Milanoviću, jer time mobiliziraju i njihove pristaše. Zato se više SDP-ovih dužnosnika s kojima smo ovih dana razgovarali čudilo taktici koju je odabrao HDZ, a kojom su Davora Bernardića potisnuli u drugi plan.


Bernardić je tek nedjeljnom uvredom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je “rektalni alpinist” privukao malo pažnje HDZ-a. Pokušali smo stoga u HDZ-u doznati zašto su se fokusirali upravo na Milanovića, kojem osobno ne mogu naškoditi s obzirom da mu je petogodišnji mandat na samom početku.


Zanimljivo je da nitko od naših sugovornika iz vodstva HDZ-a i kruga Plenkovićevih suradnika nije negirao da u konačnici kampanjom protiv Milanovića zapravo štete vlastitoj stranci.


– Ali, mi naprosto nismo imali izbora. Kad je Milanović rekao ono u Jasenovcu, morali smo ga kritizirati jer su naši birači to očekivali. Nismo to smjeli odšutjeti iako smo svjesni da tako idemo na ruku SDP-u, objasnio nam je jedan Plenkovićev suradnik.


Iz navedenog će razloga HDZ nastaviti “peglati” Milanovića. Učinio je to jučer i premijer Andrej Plenković.


– Kada šef države ode iz Okučana, gdje smo došli obilježiti 25. obljetnicu “Bljeska”, i to još za vrijeme intoniranja himne, onda je to baš kukavičluk. Vlada Ivice Račana je imala većinu da je mogla donositi zakone kakve hoće, a 20 godina kasnije SDP zagovara zabrane koje nisu donijeli.


Legalizirali su grb udruge HOS-a sa sporni natpisom. I većina koju je imao Milanović kao premijer bila je takva da je mogao zabraniti što je htio. A sjećate se da je on 2016. u razgovoru s braniteljima, kada je izvrijeđao moju majku, rekao fućka mi se za ZDS.


Nisam primijetio ni da se Milanović 2015. digao iz svečane lože tijekom vojnog mimohoda u kojem je bila i zastava HOS-a. Kakva nekozistentnost i kvazimoraliziranje od nekoga tko je imao šansu u dva mandata donijeti odluke kakve želi, izjavio je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.


Dodao je da su on i HDZ “nebrojeno puta osudili zločinački karakter ustaškog režima” i da birači vide “tko su oni koji su protiv pomirbe i koji su isključivi, a koji hoće pomiriti generacijske traume hrvatskog naroda”.


– Imputirati meni, ovoj Vladi ili ovom HDZ-u bilo kakve konotacije koje nam se nastoje imputirati – neće proći. To svima mora biti jasno, upozorio je Plenković.


Premijer se referirao i na Bernardićevu izjavu o Jandrokoviću, ističući da ne pamti da se “čelnik političke stranke spustio na razinu bezprizornoga diskursa jednog primitivnog izričaja”.


– Nakon te izjave teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom na čelnom mjestu SDP-a i navodnim liderom opozicije, poručio je premijer Plenković. Inače, Jandroković je prijavio policiji da mu je netko, putem komentara ispod tekstova na internetskim portalima, prijetio smrću.


“Tu HDZ životinju i društvenu štetočinu treba ubiti, usmrtiti”, jedan je od tih komentara, koji u Uredu predsjednika Sabora izravno povezuju s Bernardićevim istupom.