Koronavirus u Hrvatskoj

Stanje je sve gore! Danas je srušen rekord u broju novozaraženih! U Hrvatskoj imamo preko pet stotina novooboljelih osoba

P. N., Hina

foto: Marko Lukunić PIXSELL

foto: Marko Lukunić PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo...U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno su se oporavile 16473 osobe od toga 165 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 10908 osoba.Do danas su ukupno testirane 344 533 osobe, od toga 5939 u posljednja 24 sata.


Stanje po županijama
Istarska županija – 1 novozaraženi


Vukovarsko-srijemska županija – 30 zaraženih


Primorsko-goranska županija – 12 novozaraženih


Dubrovačko-neretvanska županija – 21 novozaraženi


Splitsko-dalmatinska županija – 48 novozaraženih


Ličko-senjska županija – 4 novozaražena


Osječko-baranjska županija – 56


Zagrebačka županija – 23 novozaražena


Bjelovarsko-bilogorska županija – 8 novozaraženih


Požeško-slavonska županija -8 novozaraženih


Zadarska županija – 13 novozaraženih


Koprivničko-križevačka županija – 0 novozaraženih


Brodsko-posavska županija – 6 novozaraženih


Zagreb – 126 novozaraženih


Varaždinska županija – 16 novozaraženih


Sisačko-moslavačka županija – 35


Krapinsko-zagorska županija – 17


Međimurska županija – 17


NOVO! 14:25 U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.


Osim 17 novooboljelih, pozitivna je i jedna osobe iz druge županije koja je testirana u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Dosad je testirano 8135 osoba.


Iz Stožera javljaju kako je trenutačno 88 aktivnih slučajeva zaraze, a u 13 osoba nije poznata epidemiološka anamneza.


Prema mjestu prebivališta, 11 je aktivnih slučajeva s područja općine Donjeg Vidovca, po 10 iz općina Donjeg Kraljevca i Podturena, osam s područja Preloga, po šest iz općina Domašinca i Male Subotice, po pet s područja grada Čakovca te općina Pribislavca i Svete Marije, po četiri iz općina Belice, Nedelišća i Goričana, po dva iz općina Donje Dubrave, Kotoribe, Strahoninca i Šenkovca te po jedan iz općina Orehovice i Svetog Jurja na Bregu.


U samoizolaciji su 634 osobe (oboljeli i njihovi kontakti).


NOVO! 13:55 U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata otkriveno je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, priopćio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.


Riječ je o šest osoba s prebivalištem na području grada Krapine, tri su osobe iz općine Đurmanca, po dvije iz općina Lobora i Petrovskog, a po jedna osoba iz Donje Stubice te općina Gornje Stubice, Krapinskih Toplica i Mihovljana.


Iz Stožera su izvijestili da je istodobno ozdravilo devet osoba. Od uzetih uzoraka stiglo je 67 negativnih nalaza, a još se čekaju rezultati za 11 uzoraka.


Trenutačno je aktivno 187 slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, a u samoizolaciji je 730  osoba.


NOVO! 12:36 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđeno je 35 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


Riječ je 13 osoba iz Popovače, devet iz Siska, šest iz Kutine, tri iz  Petrinje, dvije iz Hrvatske Kostajnice, te po jednoj osobi iz Gline i s područja Lekenika.


U šturom izvješću Stožera ne navode se izvori zaraze, ali očito je najviše njih povezano sa žarištem na predstavljanju knjige u Gornjoj Jelenskoj i s Voloderskim jesenima.


NOVO! 11.35 – U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 16 novih slučajeva koronavirusa, a među zaraženima su dvoje vrtićke djece te dva profesora srednje škole, zbog čega će se u toj školi nastava odvijati online, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Što se tiče izvora zaraze, u sedam slučajeva riječ je o bliskim kontaktima prethodno oboljelih, jedan je uvezen iz Austrije, jedna je osoba zaražena u radnom okruženju, a kod sedam slučajeva je izvor zaraze zasad nepoznat.


S obzirom na broj novih slučajeva i raznolikost izvora zaraze, u tijeku je opsežnija epidemiološka obrada, a broj osoba kojima je do sada izrečena mjera samoizolacije je veći od 400. Među novim slučajevima su i dva profesora jedne varaždinske srednjoškolske ustanove, u kojoj će se nastava do 16. listopada održavati online.


Kada je riječ o zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice Varaždin, iz Stožera naglašavaju da su svi brisevi uzeti od bliskih kontakata negativni te za sada nema prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava.


U dva dječja vrtića na području Varaždinske županije dvoje je djece pozitivno, pa su ravnatelji u dogovoru s epidemiologom reorganizirali rad ustanova.


Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 50, od kojih je na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin sedam osoba, a na liječenju kod kuće 43 osobe.


NOVO! 11.33 – U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 126 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ravnatelj Zavoda Andrija Štampar Zvonimir Šostar kaže: “Napravili smo daleko najviše testiranja u jednom danu dosad. Imamo neslavni rekord.” Razlog ovakvom pogoršanju Šostar vidi u nepridržavanju mjera.


– U javnom prijevozu se ne koriste adekvatno maske, vidimo da se ljudi ne drže mjera. Ljudi, razmislite malo, možete zaraziti očeve, majke, djedove. Oni mogu završiti tragično. Apeliramo na sve stanovnike Zagreba, držite se mjera i izbjegavajte velika okupljanja. Ovako neće biti dobro. Ovo su brojke koje će svakog normalnog čovjeka zabrinuti”, rekao je Šostar.


NOVO! 11.17 – Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je u posljednja 24 sata šest novih slučajeva zaraze koronvirusom. U pitanju su četiri osobe koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije te dva slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugim županijama. Četiri zaražene osobe s područja su grada Slavonskog Broda, jedna je s područja općine Velika Kopanica, dok se za jednu osobu još utvrđuje epidemiološka veza.


Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 662, dok je broj aktivnih slučajeva 27. Hospitalizirano je devet osoba, od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 247 osoba, 54 osobe manje nego jučer.


NOVO! 11.15 – Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednjih 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Svih 66 uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus bilo je negativno. Jedna osoba se oporavila od Covida-19, a trenutačno su aktivna 44 slučaja. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 27 osoba. Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 264 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 140 osoba.


NOVO! 11.13 – Na području Zadarske županije u posljednjih 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima sa dosad zaraženima. Riječ je o 8 muških i 5 ženskih osoba, od čega ih je sedam s područja grada Zadra, tri s područja grada Paga te po jedna s područja općine Starigrad, Sukošan i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 245 osoba.


U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 osoba od kojih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.


NOVO 11.11 – U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam novozaraženih osoba.
Trenutno je u ovoj županiji aktivno 63 slučajeva zaraze koronavirusom, 52 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 311 osoba, a ukupno je testirano 9950 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 126 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


NOVO! 11.09 – Osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a među njima i jedan učenik bjelovarske srednje škole zbog čega je jedan razred i sedam nastavnika stavljeno u samoizolaciju, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


Pet novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice, općine Rovišće i općine Severin. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 56 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 465 osoba.


NOVO! 11.08 – U Zagrebačkoj županiji u zadnjih 24 sata zabilježena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u četvrtak stožer civilne zaštite te županije. Osam je novoboljelih osoba u Velikoj Gorici, pet u Dugom Selu, četiri u općini Rugvica. Dvije novooboljele osobe su u Svetom Ivanu Zelini, a po jedna novooboljela osoba je u Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Jastrebarskom te općini Gradec.


Od 23 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja su povezana s domom za starije na području općine Rugvice, dok je za sedam slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 81 osobu. U samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Zaprešiću te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.


Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 936 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno je 610 osoba, a 17 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 309 slučajeva.


NOVO! 10.22 – U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 56 novozaraženih osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek testiran je rekordan broj, 429 uzoraka te je, uz 38 uzoraka obrađenih u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ukupno obrađeno 467 uzoraka.


Prema mjestu boravišta, novozaražene su osobe sa šireg područja Osijeka (23) i Đakova (14). Tri novozaražene osobe s područja su Našica, a po dvije osobe s područja su gradova Beli Manastir i Valpovo te s područja općine Bilje. Po jedna zaražena osoba je s područja grada Belišće te općina Đurđenovac, Antunovac, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Strizivojna, Trnava, Vuka i Kneževi Vinogradi.


NOVO! 10.20 – Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Novooboljele osobe od covida-19 s područja su Gospića, Otočca, Perušića i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U protekla 24 sata u Ličko-senjskoj županiji testirano je 29 osoba.


NOVO! 10.19 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježeno je 48 novooboljelih od koronavirusa, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Od novooboljelih iz Splita je 15, Trilja šest, po pet iz Omiša, Sinja i Solina, tri iz Imotskog, po dva iz Makarske i Kaštela, te po jedan iz Dugog Rata, Lovreća, Muća, Otoka, Podstrane, Prološca, Segeta i Vrgorca. Još je sedam stranih državljana pozitivno, od čega dva studenata studija na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu.


Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe su kontakti ranije zaraženih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1100 osoba nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba, a dvije su na respiratoru, priopćio je Stožer.


NOVO! 10.18 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je jedanaest osoba iz Dubrovnika, od kojih pet muških i šest ženskih, a pritom je epidemiološka veza utvrđena za četiri muške i pet ženskih osoba. Pozitivne su i dvije muške osobe iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i pet osoba iz Kule Norinske, odnosno dvije muške i tri ženske s utvrđenom epidemiološkom vezom. Zaražene su i dvije muške osobe iz Metkovića i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke. Od šest izliječenih osoba dvije su iz Dubrovnika a po jedna iz Metkovića, Orebića, Kule Norinske i Župe dubrovačke.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se deset osoba. U samoizolaciji se nalazi 428 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, što je ukupno 83 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 15 606 uzoraka.


NOVO! 9.28 -U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata imamo 12 novozaraženih osoba. Osam je osoba ozdravilo, a jedna je osoba preminula. Danas je na području županije 119 aktivnih slučajeva COVID-19.


NOVO! 9.24 – U posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, stoji u informaciji tamošnjeg Stožera Civilne zaštite. Od ovog broja, desetoro novozaraženh imaju u Vinkovcima, sedam u Vukovaru, po dva slučaja zabilježena su u Bogdanovcima, Petrovcima i Starim Jankovcima te po jedan u Guinji, Ceriću, Ivankovu, Jarmini, Komletincima, Otoku.


NOVO! 9.22 – U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitali su 180 uzoraka. Zaražena osoba od ranije se nalazi pod mjerom sampoizolacije, jer je u pitanju bliski kontakt već zaražene osobe. U Istarskoj županiji trenutno je deset aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji se nalazi 131 osoba.