Prosvjedna nota

Srbija uputila Hrvatskoj prosvjed zbog zabrane ministru da posjeti Jasenovac

Hina

Foto: D KOVAČEVIĆ

Foto: D KOVAČEVIĆSrbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Hrvatskoj nakon što dan ranije hrvatska policija nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu Đorđu Milićeviću, neslužbeno je potvrđeno Hini u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.


Nota je, prema uobičajenim procedurama, proslijeđena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, doznaje Hina.


Hrvatski MUP priopćio je ranije danas da hrvatska policija u nedjelju nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru jer taj posjet nije bio naveden u programu koji im je ranije dostavljen.
U MUP-u kažu da su posredstvom MVEP-a zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srbijanskog izaslanstva, no u program nije bio naveden posjet spomen području u Jasenovcu.


S obzirom da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjet nije mogao biti odobren, navode iz MUP-a.


Ured ministra Đorđa Milićevića priopćio je u nedjelju da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata.


U priopćenju tvrde da su ga na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila.


Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić to je ocijenio kao “sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti” i najavio da će Srbija zbog tog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj.