Kraj sage o ustašluku u Jasenovcu

Sramota ide u Novsku: Skinuta ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. Notorni Skejo tvrdi da je skidaju – četnici

P. N.

foto: Hrvatska u živo / HRT / Twitter

foto: Hrvatska u živo / HRT / Twitter

Predstavnici Vlade i HOS-ovih udruga prethodnih su dana razgovarali o rješavanju problema spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav »Za dom spremni«, a neslužbeno se spominje mogućnost da ta ploča bude premještena u Novsku.ZAGREB – Jutros je skinuta ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, a novinari neslužbeno doznaju da će biti postavljena na području Novske.


Ploču su skinuli radnici kopmunalnog poduzeća NOVOKOM Novska. Ploča je skinuta pod zaštitom policije. Mediji navode da su kraj ploče sinoć stražarila petorica, šestorica vojnih veterana, ali oni su se razišli sinoć oko ponoći. Jutros su na licu mjesta bila dvojica veterana, koji su izrazili negodovanje.  


Spomen ploča s ustaškim pozdravom navodno će biti postavljena kod spomen obilježja braniteljima u Novskoj.
Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je jutros da Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen ploče u Jasenovcu, o čemu će, najavio je, HOS održati konferenciju za novinare.


»Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a«, rekao je Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima.


Predstavnici Vlade i HOS-ovih udruga prethodnih su dana razgovarali o rješavanju problema spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav »Za dom spremni«, a neslužbeno se spominje mogućnost da ta ploča bude premještena u Novsku.Na konferenciji za novinare koju su organizirali predstavnici veterana HOS-a  govornici su potvrdili da ploča ide u Jasenovac. 


– Ovo predugo ovo traje i umorni smo od svega. S najboljom namjerom smo digli ploču kako bi iskazali počast. Mislim da je vrijeme da se neke stvari riješe u Hrvatskoj. Starimo i umiremo. Ne možemo ostaviti neke stvari. Najlakše bi bilo reći ‘ne zanima nas’. Noćima ne spavamo, nije nam lako. Kompromis, rješenje i dijalog je bio neophodan da bi Zagreb učinio ono što je učinio; da na daju dozvolu da se ploča premjesti, onakva kakva jest. Sa svim simbolima kakve su pripadnici HOS-a nosili u ratu. To se ne smije mijenjati. Ploča ide, ali ratne oznake HOS-a ostaju. Nismo fašisti, Hrvatska nije nastala na temelju fašizma, ustvrdili su predstavnici veterana HOS-a.


Na konferenciji za novinare govorio i Marko Skejo, notorni zapovjednik jedne HOS-ove jedinice koja je nosila ime po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu. Skejo nije propustio priliku da pokuša raspiriti nacionalističke strasti.


– Nismo sretni, došli smo u poziciju da nam skidaju ploče oni koji su nam pobili hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, onih koji i danas šalju poruke protiv Hrvatske države’, kazao je Skejo. Na kraju novinare je pozdravio “po ustaški”, sa ‘Za dom spremni’.