Eurozastupnik

Sokol izabran za potpredsjednika Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a

HinaHDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol izabran je za potpredsjednika Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), priopćio je ured zastupnika u srijedu ističući kako je to najviša dužnost na koju je neki od hrvatskih zastupnika izabran u području zaštite potrošača u Europskom parlamentu.


Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta nadležan je za promicanje i zaštitu gospodarskih interesa potrošača, carinsku unije te za unutarnje tržište što uključuje slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.


Sokol je za izbor dobio jednoglasnu podršku zastupnika u odboru, stoji u priopćenju.
“Zadovoljstvo mi je što su kolege zastupnici prepoznali moj višegodišnji rad na pitanjima zaštite potrošača i pravilnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta i izabrali me za potpredsjednika Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Na novoj dužnosti potpredsjednika u Europskom parlamentu, nastavit ću se snažno zalagati za to da politike Europske unije još bolje odražavaju zaštitu potrošača. Drago mi je što sam izabran na ovu funkciju neposredno nakon što je na snagu stupila nova Direktiva o potrošačkim kreditima, jedan od najvažnijih zakonodavnih akata za potrošače u ovom sazivu Europskog parlamenta, na kojoj sam radio kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a”, rekao je tim povodom hrvatski eurozastupnik, navodi se u priopćenju.


“Tim zakonom zabranili smo bankama jednostrano povećanje minusa. Dakle, bez izričitog pristanka potrošača banke više neće moći povećavati minuse na računima građana. Ojačali smo i položaj potrošača kod prešutnog prekoračenja. Banke su tako izgubile osnovu da od potrošača potražuju povrat minusa odmah i odjednom. Također, zabranili smo i reklamiranja kredita koja potiču potrošače da traže kredit navodeći da bi se kreditom poboljšala njihova financijska situacija ili lažno sugeriraju da se kreditom može povećati životni standard potrošača. Novost je i to da će reklame o kreditima morati sadržavati jasnu naznaku o potencijalnim rizicima uzimanja kredita”, tumači Sokol.


Ured zastupnika u priopćenju podsjeća i na angažman zastupnika na uvođenju jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje u EU-u te Direktivi o medu sa ciljem da potrošači kada kupuju med dobiju točne informacije o postotka udjela meda na pakiranjima mješavine meda.


Sokol najavljuje da će funkciju potpredsjednika iskoristit da bi “potaknuo Europsku komisiju da predloži nova pravila o označavanju hrane koja će pomoći potrošačima u odabiru zdravih namirnica”, izvijestio je ured HDZ-ovog zastupnika.