Vremenska prognoza

Snježne pahulje danas će, po najavi meteorologa, biti moguće vidjeti duž sjevernog Jadrana

P. N.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

S jakom burom oborina će tijekom prijepodneva biti manje, a postupno će se i razvedravati“Danas će snježne pahulje biti moguće vidjeti i ponegdje na Jadranu, ali vrijeme će se ipak smirivati u većini krajeva. S razvedravanjem jutro će u utorak biti hladno, mjestimice i maglovito. Već u drugoj polovini tjedna ponovno posvuda vrlo promjenjivo, u petak u gorju i uz novi snijeg, a na Jadranu i dalje često vrlo vjetrovito”, navodi u tjednoj prognozi HRT.


U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, no uglavnom veći dio dana bez oborina. Malo kiše i susnježice past će ponegdje u zapadnim predjelima tijekom jutra. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. U središnjoj Hrvatskoj prijepodne većinom oblačno, mjestimice sa susnježicom i snijegom pa i tanjim snježnim pokrivačem, a zatim djelomično razvedravanje. Temperatura zraka između 0 i 4 °C.


Hladno i u gorju, uz pravi zimski ugođaj. Snježne pahulje, osim na Učki i Ćićariji, moguće su i drugdje u unutrašnjosti Istre, ali i duž obale sjevernog Jadrana. S jakom burom oborina će tijekom prijepodneva biti manje, a postupno će se i razvedravati. U Dalmaciji promjenjivo pa i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, moguće i pljuskovima praćenim grmljavinom, a potkraj dana, uz zahladnjenje, također je poneka pahulja nošena burom moguća duž obale. More umjereno valovito, a s jačanjem bure prema večeri i valovito.
Na jugu Hrvatske će još veći dio dana puhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar te će bit vrlo promjenjivo, a s okretanjem na buru u noći na utorak temperatura će se sniziti – i osim u gorju poneka je pahulja moguća i blizu mora.


Utorak će biti hladniji i na Jadranu uglavnom suh. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar slabjet će i okretati na zapadni i jugozapadni najavljujući novu promjenu čija će glavnina stići u četvrtak. S južinom će od srijede temperatura biti viša. U unutrašnjosti predah od oborina u utorak, no i srijeda će biti većinom suha. Zapuhat će jugozapadnjak i temperaturni “minusi” će uglavnom izostati sredinom tjedna, a kiša će u četvrtak ponovno moguće biti izraženija u predjelima uz Jadran.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


 


Kolnici su mokri u većem dijelu zemlje, a u Gorskom kotaru povremeno pada slab snijeg, izvijestio je u nedjelju navečer Hrvatski autoklub (HAK).


Zbog ponegdje jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju.


Na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj obavezna je zimska oprema.