Lokalni izbori

Situacija u Zagrebu poprima sve jasnije obrise. SDP na kraju ipak ide s Marasom, HDZ s Vanđelićem

Tihana Tomičić

Foto arhiva NL / S. Simunović PIXSELL

Foto arhiva NL / S. Simunović PIXSELL

Zanimljivo mi je da će Vanđelić odlučiti o svojoj kandidaturi ovisno o tome kako će ići obnova. Ne znam je li itko u ovoj državi ili gradu zadovoljan time kako je počela obnova, a ne vidim baš niti da je zadovoljan on, kazao je TomaševićZAGREB – Situacija pred lokalne izbore u Gradu Zagrebu poprima sve jasnije obrise: ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić potvrdio je jučer da ozbiljno razmišlja da se u utrku za gradonačelnika Zagreba i sam uključi, i to za HDZ. Kazao je da se već dva mjeseca razgovara o tome da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, a potom i da će odluku o kandidaturi donijeti za deset dana.


Odskočna daska


Na izravna novinarska pitanja nije htio komentirati svoje razgovore s premijerom Andrejom Plenkovićem, ali na pitanje misli li da ima šanse na izborima, Vanđelić je kazao: »Mislim da imam šanse na mnogim izborima«. Pojašnjavajući svoju poziciju, rekao je da kao prvo, misli da je trenutno previše zaposlen, posao u Fondu je previše kompleksan i zahtijeva cijelog čovjeka, ako ne i čovjeka i pol, te ističe da obnova ne bi trebala trpjeti. Ali, ako obnova dobro krene, onda će razmotriti sve druge opcije koje su na stolu, koje uključuju njegov daljnji privatni angažman ili bilo koju drugu opciju, kazao je Vanđelić.


Radi se o čovjeku impresivnog životopisa, koji je bio menažer u Plivi, Adrisu i Croatia osiguranju te na čelu Nadzornog odbora Ine, a ima i braniteljski status. Poznato je da ga premijer i šef HDZ-a Plenković već mjesecima nagovara na kandidaturu, smatrajući da se uz tako dobrog kandidata može ograditi od ranije suradnje s Milanom Bandićem te i pobijediti, a Fond bi mu trebao biti odskočna daska za kandidaturu.
Komentirajući Vanđelićeve izjave, kandidat platforme Možemo za gradonačelnika, Tomislav Tomašević, rekao je jučer kako obnova Zagreba uopće ne ide dobro, pa se odgovor na Vanđelićevo pitanje o kandidaturi nameće samo od sebe.


Kandidat Iblera


– Zanimljivo mi je da će odlučiti o svojoj kandidaturi ovisno o tome kako će ići dalje obnova. Ne znam je li itko u ovoj državi ili gradu zadovoljan time kako je počela obnova, a ne vidim baš niti da je zadovoljan on. Iz te perspektive odgovor se nameće sam po sebi, kazao je Tomašević.


No, to nije sve: i u SDP-u su pri kraju donošenja odluke o tome tko bi trebao biti njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, a svi putevi vode prema predsjedniku zagrebačkog SDP-a Gordanu Marasu. Iako se zadnjih dana spominjalo da bi kandidat Iblera mogao biti bivši zastupnik Joško Klisović, dogovor ide u smjeru Marasove kandidature: u nedavnoj anketi, naime, Klisović i Maras su otprilike izjednačeni, ali budući da Maras trenutno ima podršku većine u svom Gradskom odboru, procjenjuje se da nema smisla u glavnom gradu izazivati nove unutarstranačke polemike ili sukobe s Klisovićevom kandidaturom, te je izvjesno da će do kraja tjedna zagrebački SDP i amenovati ovu odluku. U petak se sastaje Gradski odbor koji će glasati o prijedlogu da kandidat bude Gordan Maras.