Hrvatska, 2019.

Senzacija iz Ministarstva uprave, imaju važnu objavu: ‘Mrtve osobe više neće moći glasati’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićRegistrom birača riješen je dugogodišnji problem – činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika. Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe, objavilo je, pomalo senzacionalno, Ministarstvo uprave.


U evidenciju birača hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta. Oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj u evidenciju se upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj.


Aktivna registracija je postupak kojim se birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske, državni referendum i izbor zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, objavili su iz ministarstva.