Kriza u stranci

SDP i dalje bez rješenja: Loptica se prebacuje na Glavni odbor

Tihana Tomičić

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Kad između dva tijela stranke imamo problem, onda imamo najviše tijelo – Glavni odbor, kazao je GrbinRasprava o isključenim zastupnicima SDP-a, Rajku Ostojiću, Nikši Vukasu, Zvane Brumniću i Marini Opačak Bilić, te o odnosu središnjih tijela stranke i kluba zastupnika u Saboru, provest će se na sjednici Glavnog odbora SDP-a, vjerojatno 2. listopada. Dotad će vrh stranke pripremiti zaključke za tu raspravu, a dotad će u stranci i dalje vladati status quo, u kojem predsjednik Peđa Grbin kontrolira Predsjedništvo, a Davoru Bernardiću bliskih 18 zastupnika kontrolira klub SDP-a u Saboru.


To je odlučeno na sjednici Predsjedništva SDP-a večeras, a za takav zaključak glasalo je 14 članova Predsjedništva, protiv je bila riječka eurozastupnica Romana Jerković, koja je najoštrije kritizirala predsjednika stranke, te Domagoj Hajduković, dok je Sabina Glasovac ostala suzdržana.


U izjavi za medije Peđa Grbin je nakon sjednice kluba objasnio kako nema višeg tijela od Glavnog odbora, pa je normalno da upravo to tijelo donese odluku o isključenjima, ali i odnosu vrha stranke i zastupnika u Saboru. On ponavlja kako ne mogu postojati paralelne linije vođenja stranke i kako se ta situacija mora konačno razriješiti.
– Kad između dva tijela stranke imamo problem, onda imamo najviše tijelo – Glavni odbor, kazao je Grbin.
U svakom slučaju, SDP si je još jednom kupio vrijeme, do početka listopada.
U izjavi za medije nakon sjednice predsjednik Grbin je rekao:
– Predsjedništvo je upoznato s razgovorima u klubu, kao i raspravom na klubu, očito je da postoji problem u suradnji, i odluku mora donijeti najviše tijelo. Predsjedništvo će zatražiti raspravu o tim odnosima koji ne funkcioniraju, i kroz desetak dana donijet ćemo odluku o izlasku iz tog škripca. Zabavljamo, ili nerviramo hrvatsku javnost, i rješenje se mora naći. Ako tijela ne mogu naći suradnju i raditi skupa, onda to mora ići na Glavni odbor. Ako bude potrebno donijeti i radikalne odluke, to ćemo i napraviti.
Različite su ovlasti, sad je došlo u domenu Glavnog odbora. Tražit ćemo podršku da SDP može biti samo jedan, da njime mogu upravljati samo oni koji su za to dobili podršku članstva. U krajnjoj liniji, mi se takmičimo za povjerenje građana. Ako ne možemo urediti stanje u vlastitoj kući, odakle nam pravo da od birača tražimo da uredimo stanje u Hrvatskoj. Ja sam uvjeren da mi u SDP-u imamo snage i volje da to stanje u vlastitoj kući sredimo. Unatoč svemu, po istraživanjima i dalje uživamo potporu građana, i to je moja poruka članovima – mi moramo bolje i mi znamo bolje, rekao je.

Na upit o isključivanjima svih 18 zastupnika, kaže: “To je opcija koju su neki spominjali i to je sigurno opcija o kojoj ćemo razgovarati. To nije ono što želim, razgovarat ću opet i opet za kompromisno rješenje, ali i to je opcija”, potvrdio je.


– Sada je svaka tema koju želimo otvoriti zaklonjena našom zavjesom sukoba, i to mora prestati. Ja se nadam razgovorom i kompromisom, ali ako ne, onda je i isključenje svih opcija, rekao je.


Na upit o njegovoj osobnoj odgovornosti za krizu rekao je:


– Ja kao predsjednik imam velike ovlasti, ali nemam sve ovlasti. I suprotno onome što mnogi tvrde, ja nisam diktator. Nemam ovlast sam donijeti određene odluke, makar bi želio, zaključio je.
Priznao je da možda govori “fiškalski”, ali ne želi da zastupnici glasaju jedan protiv drugoga. “Očito je da u klubu nemam većinu, i zato i idemo na Glavni odbor. Nećemo to rješavati diktatorski, mada bi možda bilo lakše presjeći pa kud puklo da puklo, ali na kraju krajeva – SDP je demokratska stranka i poštivat ćemo proceduru. Ako riješimo razgovorom, bit ću najsretniji čovjek na svijetu, ali ako ne – riješit ćemo odlukama”, rekao je na kraju.