Sastanak Kluba zastupnika

DRAMA U DVA ČINA Zastupnici SDP-a jednoglasno protiv isključenja članova; Grbin: O svemu će odlučiti Glavni odbor

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovacevic

Foto Davor Kovacevic

Matko Kuzmanić je rekao da na tom glasanju nitko nije bio za to da se četvero članova isključi, i iz toga je zaključio da je pobijedio razum i da je SDP ostao jedinstvenSDP večeras proživljava dramu u dva čina: nakon sjednice kluba zastupnika koja je održana hibridno, pa je pola članova bilo na Zoomu, a pola na Ibleru, ostale su potpuno različite interpretacije dvaju struja, no zaključak je da se o isključivanjima četiri zastupnika odluka finalno donese na Glavnom odboru. No, u tijeku je drugi čin, a to je sjednica Predsjedništva koja se upravo održava na Zoomu i gdje postoji mogućnost donošenja odluke o isključivanju dijela zastupnika. Rasprava traje, jer nema jedinstva oko odlaska s temom isključivanja na Glavni odbor.


Nakon sjednice kluba, u ime Bernardićeve struje zastupnik Matko Kuzmanić rekao je kako je održano glasanje isključenima Rajku Ostojiću, Nikši Vukasu, Zvane Brumniću i Marini Opačak Bilić i njihovu ostanku u klubu (mada su iz stranke ranije isključeni). Po njemu, na tom glasanju nitko nije bio za to da se oni isključe, i iz toga je zaključio da je pobijedio razum i da je SDP ostao jedinstven.


No, tada je na Ibleru izjavu dao i predsjednik Peđa Grbin, koji je protumačio situaciju tako da se nije imalo o čemu ni glasati – jer su isključeni automatizmom van kluba, te je rekao kako Kuzmanićeva interpretacija nije točka. No, objasnio je da će o svemu odlučivati Glavni odbor.
 


Preduvjet za to jest i zaključak Predsjedništva, no u ovom trenutku sjednica traje i potpuno je neizvjesno kako će završiti. Zato je dan D na Ibleru samo još jedan dana – bez zaključka, barem zasad.