Stranački izbori

Sad je potpuno jasno tko je Plenkovićev izbor za HDZ u Zagrebu. U uži tim ulazi – dvoje ministara

Zlatko Crnčec

U suglasju sa središnjicom - Mislav Herman / Foto JURICA GALOIĆ/PIXSELL

U suglasju sa središnjicom - Mislav Herman / Foto JURICA GALOIĆ/PIXSELL

U stranci se smatra da je ovakav angažman ministrice Brnjac i Aladrovića na unutarstranačkim izborima jasan znak da je predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković još čvršće stao iza Hermana i njegovog timaZAGREB  Na unutarstranačkim izborima u zagrebačkom HDZ-u kandidati za potpredsjednička mjesta u ekipi aktualnog predsjednika Mislava Hermana bit će dvoje ministara. To su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te šef resora rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


– Radi se o izuzetno kvalitetnim ljudima koje poznajem dugi niz godina. S dva ministra u vodstvu zagrebački će HDZ dobiti i na snazi i na važnosti budući da se radi o ljudima s velikim iskustvom. Očekujem od njih veliki radni angažman, rekao je Herman za naš list.
Njegov protukandidat Pavo Kostopeč rekao je da se svaki član ima pravo kandidirati na bilo koju funkciju, ali da takav put ne bi bio njegov izbor.


Najbolji put


– Najbolji i legitimni put je onakav kakav imaju moji kandidati za potpredsjednike. To su ljudi koji su niz godina marljivo radili kroz strukture nižih teritorijalnih organizacija u HDZ-u, koji nemaju nikakvu drugu funkciju u životu. Nisu ni u kakvim vijećima niti u nadzornim odborima. I koji su sada sazreli i svoje kapacitete mogu posvetiti Gradskom odboru, gradskim temama i uspjesima zagrebačkog HDZ-a, rekao je Kostopeč.


Liste do 2. listopada
Kandidati za izbor predsjednika i potpredsjednika teritorijalnih organizacija HDZ-a moraju do 2. listopada predati kandidacijske liste s najmanje tri posto potpisa podrške članova teritorijalne organizacije HDZ-a. Izbori za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke, organizacija HDZ-a gradskih četvrti i zagrebačke Gradske organizacije održat će se 17. listopada (prvi krug), a ako bude potrebno, drugi krug bit će 24. listopada. U Kostopečovom timu su Josip Komšo, Davor Laura, Željko Stura, Hrvoje Validžić, Ninoslav Vranješ i Helena Melovnik Zrinjski, koja je kandidatkinja za potpredsjednicu Gradskog odbora. Kujundžić još uvijek nije predstavio svoje kandidate za potpredsjednike.


Treći protukandidat, poznati kipar Ivan Kujundžić kaže da se iz toga vidi izravni angažman središnjice stranke za izbore u zagrebačkom HDZ-u.


– Kada sam čuo da se radi o ministrima najprije sam pomislio da se radi o ministru Horvatu koji želi pomoći u obnovi Zagreba. A ovo mi se sve skupa čini skrivanje mog protukandidata iza ministara, što će biti loša slika da se opet vrh stranke petlja u izbore. Vrh koji je od 2000. naovamo dokusurio Gradsku organizaciju. Moramo hrabro izaći s onim kandiatom koji može iz pepela dignuti našu, ovoga trenutka pod plavim zagrebačkim nebom, »nebitnu« organizaciju, rekao je Kujundžić


U stranci se smatra da je ovakav angažman Brnjac i Aladrovića na unutarstranačkim izborima jasan znak da je predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković još čvršće stao iza Hermana i njegovog tima. Ista se stvar dogodila i prije godinu dana kada je središnjica HDZ-a snažno podržavala izbor Hermana, ali i njegovog tima. Naime, za potpredsjednike su izabrana sva četiri Hermanova kandidata.


Pitanje odbora


Herman će svoj program i tim predstaviti ovog tjedna, najvjerojatnije u četvrtak u prostorijama gradskog HDZ-a u Gundulićevoj ulici. Međutim, u stranci su se pojavile informacije da bi Herman osim četiri kandidata za potpredsjednike – uz Aladrovića i Brnjac tu su i prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić, te Mario Župan, kao dio svog tima, tom prilikom ili kasnije, mogao proširiti i na 17 kandidata za predsjednike HDZ-a u organizacijama gradskih četvrti. To nisu minorne dužnosti budući da je jedna zagrebačka gradska četvrt veća od puno gradova u Hrvatskoj. U stranačkoj oporbi ukazali su na to da bi to bio potez bez presedana u dosadašnjoj povijesti izbora u HDZ-u.
Međutim, Herman je jučer u izjavi za naš list odlučno demantirao da se razmišlja o takvoj mogućnosti.


– Ne, to nije u planu. U četvrtak ću predstaviti samo svoja četiri kandidata za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a. Naravno da ćemo tijekom kampanje obilaziti područne odbore i to je to. Ali u izbore idemo po modelu jedan plus četiri. Neće biti predstavljeno nikakvih mojih 17 kandidata za predsjednike područnih odbora. Ne znam otkud se pojavila takva informacija. Ona je potpuno netočna, rekao je Herman.