Afera Janaf

Sabor skinuo imunitet Draženu Barišiću i Vinku Grgiću: Dvojica saborskih zastupnika iščekuju uhićenje

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Od 125 saborskih zastupnika koji su glasali, samo dvojica su bila suzdržana. Svi ostali su glasali da se Barišiću i Grgiću skine imunitet.Sabor je izglasao ukidanje imuniteta Draženu Barišiću iz HDZ-a i Vinku Grgiću iz SDP-a, koji je saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške. Podsjetimo, njih dvojica našli su se na udaru istražitelja u okviru akcije organa gonjenja u kojoj je već priveden predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.


Od 125 saborskih zastupnika koji su glasali, samo dvojica su bila suzdržana. Svi ostali su glasali da se Barišiću i Grgiću skine imunitet. Rezultat ovog glasanja ujedno je i zeleno svjetlo organima gonjenja za nastavak postupanja. Nakon što im je ukinut imunitet, Barišić i Grgić će, po svemu sudeći, završiti iza rešetaka.


Foto galerija: Skidanje imuniteta Draženu Barišiću i Vinku Grgiću Foto: Davor Kovačević


Vinko Grgić odluku o ukidanju imuniteta dočekao je u svom gradonačelničkom uredu. Njegov odvjetnik Zoran Mataić za N1 je izjavio:
“Sada čekamo da vidimo hoće li gosp. Grgić biti uhićen, hoće li eventualno biti rađena pretraga poslovnih i privatnih prostorija i čekamo da vidimo kad će prvo ispitivanje, a tek tada ćemo dobiti poruku o pravim da znamo što mu se sve stavlja na teret.”


Njegov štićenik, kazao je odvjetnik, “decidirano kaže da mito nikako nije primio.


– Međutim, morate znati da opis tog djela ne uključuje samo primanje mita, nego i nuđenje mita, obećanje, prihvat obećanja. I opet, Grgić za tako nešto zaista ne zna i to zasad isključuje, rekao je Mataić.


Čičak prisegnuo


Saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Rugvica Mato Čičak koji je u petak prisegnuo kao zamjena Draženu Barišiću kojem je skinut imuniteta zbog afere Janaf, odbacio je nagađanje iz DP-a da će se i njemu skidati imunitet, rekavši da Elektrocentar Petek već dugo nije poslovao s Rugvicom.


“Teško mi je što u Sabor dolazim u ovakvim okolnostima. Nije lako doći iza kolege kojemu se događaju ovakve stvari”, izjavio je Čičak novinarima nakon što je prisegnuo za zastupnika umjesto Barišića, koji je mandat stavio u mirovanje i skinut mu je zastupnički imunitet.


Istaknuo je da je općina Rugvica koju vodi, jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, u koju dolaze brojne velike investicije i ovo će, kaže, biti još jedan poticaj za Rugvicu, ali i Zagrebačku županiju da ih promoviramo u Saboru i pokrenemo što više projekata.


Upitan za navode Daniela Spajića iz Domovinskog pokreta na jutrošnjoj sjednici saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koji je rekao kako se nada da se Povjerenstvo uskoro neće sastajati i zbog njega, jer je tvrtka Elektrocentar Petek poslovala i u općini Rugvica, Čičak je odgovorio kako ta tvrtka već duže vrijeme nije poslovala u njegovoj općini.


“Elektrocentar Petek niti što radi niti je dobio bilo kakav natječaj u zadnje dvije godine, tako da ne vidim nikakvog razloga zašto je to kolega Spajić govorio”, rekao je Čičak.


Naglasio je da je bilo velikih natječaja u Rugvici, ali ih ta tvrtka nije dobila.


Čičak je dodao i da su ga šokirali razmjeri afere Janaf jer je riječ o kolegama koje poznaje duže vrijeme i sigurno da nije ugodno.


Smatra da su takve afere opterećujuće za HDZ, ali da je dobro da institucije rade svoj posao.