Veselko Gabričević za pragmatičniji pristup

S novim predsjednikom zapuhali i novi vjetrovi u umirovljeničkoj stranci: ‘HSU ne može biti oporba’

Dražen Ciglenečki

Veselko Gabričević / Foto PATRIK MACEK/PIXSELL

Veselko Gabričević / Foto PATRIK MACEK/PIXSELL

Uvijek ćemo dati potporu prijedlozima koji su u interesu umirovljenika, bez obzira čiji su, vladajućih ili opozicije. A malo toga dolazi u Sabor što nema nikakve veze s nama, kazao nam je Veselko GabričevićZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić bio je prošli tjedan začuđen kada su mu novinari rekli da se i HSU pridružio oporbenoj inicijativi za osnivanje povjerenstva koje bi se bavilo obnovom Banije nakon Domovinskog rata. Djelovao je kao da je imao informaciju da zastupnik Silvano Hrelja neće podržati taj prijedlog. No, uskoro bi Hrelja doista u Saboru, posebno kada se budu donosile neke bitne odluke, mogao napraviti odmak od opozicije i glasovati zajedno s parlamentarnom većinom. Posljedica je to činjenice da je na čelu HSU-a krajem prošle godine došlo do promjene, Hrelja se nije kandidirao i za predsjednika je izabran umirovljeni general Veselko Gabričević, koji zagovara puno pragmatičniji politički pristup. Kada smo jučer razgovarali, Gabričević nam je objasnio da se HSU ne može više smatrati strogo oporbenom strankom i da će Hrelja, koji je u parlament ušao na listi predvođenoj SDP-om, zauzimati stav u zavisnosti od situacije.


Od slučaja do slučaja


– HSU nije moguće definirati kao oporbenu ili stranku na vlasti, to za nas ne vrijedi. Mi ćemo uvijek dati potporu prijedlozima koji su u interesu umirovljenika, bez obzira čiji oni bili, vladajućih ili opozicije. A malo toga dolazi u Sabor što nema baš nikakve veze s umirovljenicima, to sigurno nije ni, recimo, odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa. Kad su u pitanju glasovanja o državnom proračunu ili nepovjerenju nekom članu Vlade Andreja Plenkovića, ne može se unaprijed kazati kako će HSU-ov zastupnik postupiti. HSU ima svoja stranačka tijela i ona će odlučivati od slučaja do slučaja. Bit će kako ta tijela prosude, u stalnom smo kontaktu s našim zastupnikom Hreljom i dosad s njim nismo imali nikakvih problema. Naprotiv, nedavno sam s njim imao zajedničku konferenciju za novinare, rekao nam je Gabričević.On je za predsjednika HSU-a izabran već u prvom krugu i to upravo s porukom da stranka, prije svega, mora biti pragmatična. U razgovoru za Glas Istre, Gabričević je uoči unutarstranačkih izbora izjavio da se HSU »ne bi smio vezivati ni uz lijeve ni uz desne ideologije, već bi zbog životne dobi populacije koju predstavlja trebao biti vođen pragmatizmom, a taj pragmatizam u ovom trenutku nalaže podršku HDZ-u i Vladi Andreja Plenkovića«.


Zajedno smo jači
Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić jučer je priopćio da je itekako zainteresiran za udruživanje. »Na tijelima i odborima Stranke umirovljenika zaključeno je kako je unutar političkog spektra umirovljeničke preferencije ponovno sazrelo vrijeme suradnje i za zajednički nastup umirovljeničkih stranaka i udruga, jer sagledavajući i analizirajući političke odnose na hrvatskoj političkoj sceni, uvjereni smo kako upravo jedna takva politička opcija nedostaje. Imajući u vidu predstojeće izbore, dodatan su razlog za međusobni razgovor i prihvaćanje činjenice da podijeljeni najviše koristimo našim političkim takmacima, a posebno političkim opcijama koje svoju potporu traže i u biračkom tijelu umirovljenika«, priopćio je Grujić, čija stranka predlaže da na lokalne izbore izađe koalicija svih umirovljeničkih stranaka pod nazivom – Zajedno smo jači.


– Umirovljenici ne mogu biti žestoka oporba, naše vrijeme brzo prolazi i zato je HSU interesna stranka. Nećemo nikada praviti probleme nikome čiji su prijedlozi dobri, nećemo se nikome inatiti. HSU nije stranka koja će se ukopati na jednom mjestu i od tuda neće mrdati. Vrlo smo specifični, za razliku od drugih stranaka moramo uvijek biti politički pragmatični, kazao nam je jučer Gabričević. U okolnostima kada je većina u Saboru minimalna, 76 zastupnika, i samo jedan glas može imati veliku težinu, primjerice za osiguranje kvoruma.
Paralelno s političkim repozicioniranjem, predsjednik HSU-a nastoji oživiti proces ujedinjavanja umirovljeničkih opcija započet prošle godine. Od toga nije bilo ništa prije posljednjih parlamentarnih izbora i stranke koje imaju ambiciju zastupati umirovljenike bile su na različitim listama, HSU u koaliciji sa SDP-om, a Stranka umirovljenika na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Gabričević se nedavno sastao s Milivojem Špikom iz Bloka Umirovljenici zajedno, a namjerama mu je u idućem razdoblju razgovarati i s predstavnicima ostalih umirovljeničkih stranaka.


Ujedinjenje opcija


– S Jasnom Petrović, predsjednicom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, sve sam se dogovorio, u smislu da ona preko tog tijela utječe na Vladu određenim zahtjevima i porukama. Što se tiče stranaka koje su zapravo sve potekle iz HSU-a, to ipak teže ide. Svi oni sebe smatraju važnijima nego što jesu, a nemaju zajedno kapacitet kakav ima HSU. Mi smo jedina stranka umirovljenika koja je u Saboru, a i na lokalnoj razini imamo vijećnika više nego svi oni zajedno. Jednaka je stvar i s organizacijama na terenu i brojem članova, HSU je daleko jači od njih. Zato bi se svi oni morali svesti u nekakve realne okvire, niti ja ne mogu tražiti za HSU dva ministarstva u Vladi. Za njih bi sve najbolje bilo da se vrate kući, u HSU, a to se ne može dogoditi preko noći. Bio bih sretan ako bismo za nekoliko godina mogli to riješiti, suzdržan je Gabričević.