Izrazili prosvjed

Ruski veleposlanik pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova zbog protupravne aneksije ukrajinskog teritorija

Hina

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Istaknuta je solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je se nastavi podržavatiDržavna tajnica za EU poslove hrvatskog MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu izrazila prosvjed zbog protupravne aneksije četiri ukrajinske pokrajine – Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, priopćio je MVEP.


“Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine”, navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju regija, nakon što je Rusija održala lažne referendume u okupiranim područjima Ukrajine.
Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.


Metelko-Zgombić je “naglasila da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a”, dodaje se.


Ona je također odbacila ruske nuklearne prijetnje kao neprihvatljive, istaknuvši da će ruska mobilizacija i pokušaj prisvajanja dijelova Ukrajine dovesti do eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a zbog ruskih postupaka, stoji u priopćenju MVEP-a.


Državna je tajnica ponovila hrvatsku prednost neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u međunarodno priznatim granicama uz pravo Ukrajine na obranu od ruske agresije.


Istaknula je i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je nastavi podržavati, navodi se u priopćenju MVEP-a.