Državne nagrade

Riječanka Antonia Katić najbolja koordinatorica volontera, Melita Hršak volonterka godine

Ljerka Bratonja Martinović

Antonia Katić / Foto Davor Kovačević

Antonia Katić / Foto Davor Kovačević

Godišnju nagradu za volontersku organizaciju dobila je Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja "MOGU" iz OsijekaRiječanka Antonia Katić, volonterka u Društvu “Naša djeca” Opatija, dobitnica je Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini u kategoriji koordinatora volontera.


Godišnje nagrade danas je laureatima uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.


60.000 volontera


Volonterkom godine proglašena je Melita Hršak, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, gdje je ove godine dobila i dekanovu nagradu za volonterski rad, a godišnju nagradu za volontersku organizaciju dobila je Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “MOGU” iz Osijeka.

Prema riječima ministra Piletića, lani je u Hrvatskoj aktivno bilo 1.600 volonterskih organizacija koje su angažirale ukupno 60.000 volontera.


Oni su tijekom godine društvu i zajednici poklonili tri milijuna sati svog slobodnog vremena, a njihov se uloženi rad procjenjuje na vrijednost od 105 milijuna kuna.– Volontiranje je najplemenitiji način kojim pojedinac doprinosi društvu u kojem živi. Ono gradi socijalni kapital i utječe na osobni razvoj pojedinca, a koliko je volonterstvo u Hrvatskoj prisutno najbolje se vidjelo nakon razornog potresa u Baniji, ustvrdio je Piletić.


Volontira od srednje škole


Antonia Katić počela je volontirati još u srednjoj školi, a otkako je završila edukacije za koordinatoricu volontera i preuzela koordiniranje volontera u Društvu “Naša djeca” Opatija pridonijela je unaprjeđenju učinkovitosti u radu s volonterima te podizanju ugleda Društva u zajednici u kojoj djeluje, kaže se u obrazloženju nagrade.Vrijednosti volontiranja Antonia svakodnevno prenosi na djecu jer smatra da već od rane dobi djecu treba učiti kako biti aktivan u svojoj zajednici.


Uz to, zajedno s volonterima i roditeljima, osmislila je i provela akciju uređenja vanjskog prostora Društva pretvorivši ga u “Senzorički vrt” za Radionicu/igraonicu razvojne podrške djeci “Kolibrići”.U suradnji s volonterima, provela je niz akcija, programa i manifestacija: Društvo “Naša djeca” u susret djeci, Udomi knjigu, SOS za dječju igru, Potrage za pričama našeg kraja, manifestacije Mića marunada, obilježavanje Dječjeg tjedna i drugih datuma važnih za život djece.