Predsjednik Matice hrvatskih sindikata

Ribić uputio “pozdrave urednicima” i na kraju otkrio koliko mu je plaća: “To je propaganda protiv sindikata”

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara«, kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata »više nego realni«.Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nema niti jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.


»Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija . Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna«, izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.


»Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik«, upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.
»Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara«, kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata »više nego realni«.


Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši »pozdrave urednicima«, no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika.


Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.


Prethodno su predstavnici sindikata državnih službi početak pregovora o osnovici, u kojima Vlada nudi povećanje u idućoj godini za 6,12 posto, ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.


Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku.