Na krilima slučajnog uspjeha

RASTU APETITI U SDP-u: Cijenimo koaliciju Možemo!, cijenimo Daliju Orešković! Pozivamo sve na dogovor

Hina

snimio Igor Kralj, Patrik Macek, Nel Pavletić / PIXSELL

snimio Igor Kralj, Patrik Macek, Nel Pavletić / PIXSELL

"Cijenimo jako napore koalicije Možemo!, pogotovo Nove ljevice i Zagreb je naš. Cijenimo jako i napore Amsterdamske koalicije, kao i novih lica na hrvatskoj političkoj sceni kao što je Dalija Orešković. Pozivam sve na dogovorRIJEKA– Potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik primorsko- goranskog SDP-a Zlatko Komadina rekao je danas u Rijeci da su na izborima za Europski parlament građani pokazali da je socijaldemokracija potrebna Hrvatskoj.


Komadina je rekao da je time upućena i poruka svim SDP-ovcima da se “stranka vraća na poziciju koja je potrebna Hrvatskoj- kad se glave slože”.


“To je dobar kapital za buduće predsjedničke i parlamentarne izbore. SDP ima odgovornost za okupljanje ljevice, ali i stranke centra imaju odgovornost za okupljanje centra”, istaknuo je Komadina na konferenciji za novinare.
Ocijenio je da su građani pokazali zrelost i da ne žele da Hrvatska skreće udesno, jer, kako je rekao, “desnica skreće udesno, ali jača i ljevica koja je brana tome”.


Zamoljen da komentira izborni uspjeh Mislava Kolakušića, Komadina je rekao da je dio građana odlučio njegovoj listi dati svoje ‘protestne’ glasove te da je takvih pojava na političkoj sceni bilo i dosad “poput ORaHa, Laburista ili Mosta”- imaju jaku uzlaznu putanju i još bržu silaznu”. Ustvrdio je da je to poruka strankama da se okrenu građanima, a da se ne bave samo sobom.


Na pitanje o odluci tko će biti predsjednički kandidat SDP-a i je li to Zoran Milanović, Komadina je odgovorio da će SDP znati o tome zauzeti stajalište te da o pojedincima ne bi želio govoriti i da se svatko ima pravo kandidirati.Sviđa mu se, kaže, ideja predizbora u kojima bi građani mogli odlučiti tko je kandidat ljevice i centra jer bi se tako prekinula partitokracija. Razmatrat ćemo i tu opciju, ubrzo imamo sastanak predsjedništva stranke, dodao je.


Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović je sa zadovoljstvom istaknuo da je SDP na izborima za EU parlament apsolutni pobjednik u Rijeci. S druge strane, dodao je, HDZ tu nikad nije prošao gore.


U Rijeci je SDP još uvijek prvi izbor i veseli da krajnja desnica nije uspjela ostvariti dobar rezultat kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, rekao je Filipović.


Maras: Izbori pokazali da je SDP daleko najjača stranka u Zagrebu


– Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je u utorak da su europarlamentarni izbori pokazali da je SDP daleko najjača stranka u Zagrebu i da građani žele promjene, pa je pozvao sve stranke lijevo-liberalnog centra da se priključe SDP-u u preuzimanju odgovornosti za Zagreb na idućim lokalnim izborima.


Maras je na konferenciji za novinare u središnjici zagrebačkog SDP-a zahvalio građanima na povjerenju koje je SDP na europarlamentarnim izborima dobio u Zagrebu, ustvrdivši da je SDP daleko najjača stranka u tom gradu jer je prvi slijedeći HDZ koji ima osam posto manje podrške od njih.


“Stranke koje trenutno obnašaju vlast u Gradskoj skupštini dobile su manje nego što je SDP dobio sam. HDZ, gradonačelnikova Stranka rada i solidarnosti, Reformisti dobili su manje nego je SDP sam dobio u Zagrebu i to najavljuje da se moramo posebno posvetiti u iduće dvije godine građanima jer oni očito žele promjenu na čelu Zagreba i nisu zadovoljni aktualnom vlašću”, ustvrdio je Maras.


Građani su osudili politiku ‘žetončića’ i kupovine glasova


Ocijenio je da su građani “osudili politiku ‘žetončića’ i kupovine glasova i već u ovom trenutku jasno pokazuju da ne žele Bandića i trgovačku koaliciju na čelu grada”.


Kaže da je SDP već u ovom trenutku spreman pobijediti na izborima u Zagrebu i preuzeti odgovornost za Zagreb, stoga je pozvao sve stranke lijevo-liberalnog centra da se priključe SDP-u na tom putu.


“Cijenimo jako napore koalicije Možemo!, pogotovo Nove ljevice i Zagreb je naš. Cijenimo jako i napore Amsterdamske koalicije, kao i novih lica na hrvatskoj političkoj sceni kao što je Dalija Orešković. Pozivam sve na dogovor, to je nešto čemu ćemo se maksimalno posvetiti idućih pola godine da sljedeću godinu, godinu dana pred izbore, zajednički krenemo u kampanju koja će dovesti Zagreb na ono što treba biti, a to je moderan europski grad, metropola”, kazao je Maras.


HDZ je izgubio ove izbore, HRT tužan zbog toga


Poručio je HDZ-u da je izgubio ove izbore i da je SDP pobjednik ovih izbora, istaknuvši da je glavni doprinos pobjedi SDP-a na ovim izborim dao zagrebački SDP jer je svaki četvrti glas za tu stranku došao iz Zagreba.


Stoga je posebnu zahvalu uputio 48.000 građana koji su im dali povjerenje.“Ponosan sam što je izlaznost u Zagrebu viša nego što je u drugim dijelovima Hrvatske, što pokazuje zainteresiranost građana za promjene – i u Zagrebu i u Hrvatskoj. Ova potpora obvezuje i znat ćemo napraviti sve kako bi Zagreb za dvije godine dobio što zaslužuje, a to su drugačiji ljudi koji obnašaju odgovornost. Skoro 22 posto podrške govori da su promjene izgledne i da je SDP na njih spreman”, kazao je Maras.


Naveo je da je SDP pobijedio u 15 od 17 gradskih četvrti, istaknuvši da su uvjerljivo izgubili “na posebnom biračkom mjestu Remetinec”. “Ali to nije čudo jer HDZ dosta često vrši intenzivnu kampanju na tim mjestima”, dodao je aludirajući na zatvor u Remetincu.


Maras je prozvao HRT što danas nije popratio njihovu konferenciju za novinare, ustvrdivši da oni slabije dolaze kada HDZ izgubi. “Znam da je teška situacija i da su tužni, no to su dužni prema ljudima koji plaćaju pretplatu. Pozivam ih da respektiraju rezultate izbora”, poručio je predsjednik zagrebačkog SDP-a.