TEŠKO SE DIŠE

Pupovac o porukama mržnje i nasilja: “Nije to samo za Srbe, sutra će to biti bilo čije dijete ili žena”

P. N.

Davor Kovačević

Davor Kovačević

Policija je i do sada djelovala, ali sudovi nisu. Javnost je i do sada djelovala, ali autoriteti koji preudno mogu utjecati svojim porukama, nisu djelovali. Ni politički, ni nepolitički", kazao je Pupovac

“Ne radi se samo o Srbima, radi se o Hrvatskoj”, rekao je Milorad Pupovac komentirajući sve više slučajeva govora mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini.


“Kao ni mojim kolegama jučer, koji su komentirali poruke s Kustošije, tako ni meni večeras nije lako da komentiram ovu novu poruku mržnje i poruku nasilja prema Srbima u Hrvatskoj”, kazao je za RTL.hr.


Sve teže se diše
“Mogu samo kazati da mi se čini da pod pritiskom šovinizma, mržnje i nasilnosti nekih grupa, nekih političkih aktera koji su je obnovili u kampanji za ove izbore i mi Srbi u Hrvatskoj i Hrvatska sve teže diše.”


“Poput onog Afroamerikanca zbog kojeg je ustala cijela Amerika i pridružio joj se dobar dio svijeta, pa i mi iz Zagreba prije nekoliko dana”, kazao je Milorad Pupovac.


“Očito je da bismo obranili demokraciju u Hrvatskoj, da bismo sačuvali obraz kao članica Europske unije, da ne bismo doveli u pitanje svoje članstvo u NATO-u, morat ćemo ustati protiv ovakvih poruka” kazao je Pupovac.
Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić objavio da je šest osoba zbog kaznenog djela širenja mržnje te da su predati pritvorskom nadzorniku.


“Mi smo u ovom događaju od samog početka zauzeli stav da se u suradnji s Državnim odvjetništvom da se radi o kaznenom djelu iz članka 325 (širenja mrženj), a razlika (u odnosu na prekršaj uznemiravanj javnosti, op.a.) je vrlo jednostavna. Znači, o društvenoj opasnosti”, kazao je Rašić.


Valjda neće sve ostati na policiji


Na pitanje što očekuje od policije, Pupovac je rekao da se nadaju da sve neće završiti na policiji, “kao što nerijetko završava”.


“Policija je prvi, ali ne dovoljni, nužni, ali ne dovoljni akter države koja treba jamčiti sigurnost, zakonitost i ustavnost. Nakon nje dolaze sudovi, a nakon sudova dolazi javnost. Policija je i do sada djelovala, ali sudovi nisu. Javnost je i do sada djelovala, ali autoriteti koji preudno mogu utjecati svojim porukama, nisu djelovali. Ni politički, ni nepolitički”, kazao je Pupovac.


“Nije na policiji da kaže odakle ovo dolazi, tko je naučio te mlade ljude tome, tko ih je nagovorio da to rade, tko ih je podstakao? To je stvar svih nas. Da u govorima i riječima i porukama onih koji su danas u kampanji ili su koji su stalno u kampanju te vrste prepoznamo mržnju, prepoznamo nasilnost, destruktivnost i opasnost, ne za žene srpske nacionalnosti samo, ni za djecu srpske nacionalnosti samo, jer kad njih ne bude dovoljno ili ne budu pri ruci, bit će to bilo koja druga žena, bilo čije dijete. Vaše, moje, potpuno nepoznatih ljudi”, poručio je Pupovac.