Pandemija

Prvi slučaj koronavirusa u 23 dana: Kako je zaraženi Španjolac uspio doći u Istru?

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

2. svibnja još su bile na snazi mjere po kojima su stranci mogli doći u Istru jedino ako ovdje imaju nekretninu ili boravište. Što je od toga dvoje imao Španjolac - ostaje da se vidi sutra kad je zakazana i pressica istarskog StožeraNa današnjoj pressici Nacionalnog stožera bilo je riječi i o letu iz Frankfurta 2. svibnja kojim je u Hrvatsku došao i Španjolac – prvi novozaraženi u Istri nakon 23 dana bez novih slučajeva korone.


Naime, Španjolac je iz Zagreba proslijedio u Istru, a pod kojim okolnostima i zašto, te u koji dio poluotoka je otišao – za sada nije poznato.


Naime, pozivi u Stožer civilne zaštite Istarske županije završili su uputom da će se više znati sutra, javlja Glas Istre.
Na Nacionalnom stožeru su rakli da je na tom spornom letu iz Frankfurta bilo 74 ljudi, uključujući posadu. Među njima je bilo mnogo radnika Đure Đakovića, poznate tvrtke iz Slavonskog Broda, koji su putovali iz Švedske.


Ubrzo je utvrđeno da je 5 tih radnika Đure Đakovića zaraženo koronavirusom.


Ostale zaražene osobe iz tog aviona su iz Zadarske, Sisačko-moslavačke te Istarske županije. Svi su Hrvati osim u slučaju Istre, gdje je riječ o Španjolcu.


Podsjetimo, 2. svibnja još su bile na snazi mjere po kojima su stranci mogli doći u Istru jedino ako ovdje imaju nekretninu ili boravište.


Tako je to više puta isticano na pressici Stožera civilne zaštite Istre. Što je od toga dvoje imao Španjolac – ostaje da se vidi sutra kad je zakazana i pressica istarskog Stožera.