Ford Focus

PRVI PUT U HRVATSKOJ: Automobil prodan za bitcoin. Kupio ga je mladi bračni par

Edi Prodan

foto: Ford

foto: Ford

Transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni (https://www.billy.hr/kripto-blagajna/) i platforme za plaćanje GoCrypto.Ni za kune, kojih uglavnom nemamo, ni za eure, čijeg se uvođenja poprilično bojimo nego za Bitcoin prodan je prvi automobil u nekom od brojnih hrvatskih salona. Čast da to učini imala je zagrebačka tvrtka Karić automobili koja je tako na domaće automobilsko tržiušte uvela i kriptovalutu. Crveni Ford Focusu kupio je mladi bračni par, a plaćen je nešto manje od jednog Bitcoina.


Transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni (https://www.billy.hr/kripto-blagajna/) i platforme za plaćanje GoCrypto. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, Karić automobili su na svoj račun dobili traženu cijenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu. Inače, Karić automobili su još prije godinu dana omogućili kupovinu svih modela automobila iz svoje ponude kriptovalutama kao što su Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Bitcoin (BTC) i GoCrypto Token (GoC). Kupac ima fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti – trgovac će uvijek na svoj račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.


Ono što je značajno – transakcijske naknade za trgovce su prilikom primanja kriptovaluta osjetno niže nego u slučaju plaćanja kreditnim karticama. K tome, za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu posve besplatna, a trgovac ne plaća niti mjesečnu naknadu za primanje kriptovaluta. Za njega je jedini trošak tek naknada za transakciju.
Kupci kod plaćanja kriptovalutama trebaju skenirati QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika. Žele li platiti Bitcoinom to mogu učiniti iz bilo kojeg „novčanika“ što podržava ovu kriptovalutu, odnosno zna komunicirati s Bitcoin.com platformom.


– Iznimno smo ponosni što smo ponovno prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama – koji smo i prodali automobil za kriptovalutu. Vjerujemo kako će u budućnosti biti sve više zahtjeva za plaćanjem u kriptovalutama te kako će naš primjer slijediti i drugi te početi koristiti način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima, istaknuo je Tomislav Karić, direktor tvrtke.