Borbena vozila

Prvi Bradleyji stigli u Rijeku! Amerikanci: “Hrvatska postaje još snažniji i sposobniji saveznik”

Portal Novi list

Wikpedia / U.S. Army photo by Sgt. Eric M. Garland II/Release

Wikpedia / U.S. Army photo by Sgt. Eric M. Garland II/Release

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković gdje će biti u potpunosti obnovljenaU Rijeku je stigla prva pošiljka borbenih vozila Bradley koje je SAD donirao Hrvatskoj, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.


“Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država sa zadovoljstvom objavljuje da su 6. prosinca u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. Ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, ojačati obrambenu poziciju NATO-a u regiji i ponuditi poboljšane mogućnosti hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država.


Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti u potpunosti obnovljena.
Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja i naoružanja, bojanja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.


Po završetku obnove, osoblje DDSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. Rad u DDSV-u također će otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke.


“Hrvatska nabava Bradley Fighting Vehicles čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika”, rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.


“Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom Đure Đakovića u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije”, rekao je otpravnik poslova Fleming.


“Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju naših zemalja”, dodao je.


Sjedinjene Države s ponosom podržavaju hrvatski program Bradley i naše zajedničke obveze prema NATO savezu. U tu smo svrhu osigurali gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bismo povećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradley kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) zajedno s Hrvatskim oružanim snagama. To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači, navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.