Tužbe za klevetu

Čulo i Kalousek odbacili optužbe: Sumnjamo da je Dijana Zadravec ucjenjivala dobavljače

P. N., Hina

Vladimir Kalousek / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Vladimir Kalousek / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

"Takav „višak“ se nalazi u ormaru pod ključem , u ovih 14 dana napravili smo rupturiranih i nerupturiranih aneurizama gdje smo potrošili više od 30 coilova , pacijenti su svi živi i dobro. Da nismo imali „višak“, tko bi ih onda liječio?", kažu liječniciRadiolozi iz KBC-a Sestre milosrdnice Branimir Čulo i Vladimir Kalousek koje je smijenjena predstojnica kliničkog zavoda za Radiologiju Dijana Zadravec prozvala za kriminal poručili su u petak da su pokrenuli tužbe za klevetu nakon što tri inspekcije nisu utvrdile nezakonitosti.


Odgovarajući na javno blaćenje njih od strane Zadravec i optužbe da kradu materijal, liječnici su naveli da je bivša predstojnica iz samo njoj poznatih razloga držala u ladici potpisane papire za 60 pacijenata, i time onemogućavala fakuturiranje i isplatu prema dobavljačima, što je dovelo do zastoja u nabavi i ugrožavanja rada elektivnog i hitnog programa angiosale.


Liječnici ističu da su nakon njihovih pritužbi zbog nedostatka materijala za rad hitne službe koji je prouzrokovala kolegica svojom opstrukcijom i držanjem papira u ladicama krenule optužbe prema dr. Kalouseku da je kriminalac i da nelegalno nabavlja materijale.
Objašnjavaju da se uz potrošeni materijal dodatno naručuje više materijala kako bi imali materijala za hitne pacijente, te kod elektivnih ako se dogodi potreba za dodatnim materijalom.


 


Da nismo imali ‘višak’ tko bi liječio pacijente?


 


“Takav „višak“ se nalazi u ormaru pod ključem , u ovih 14 dana napravili smo rupturiranih i nerupturiranih aneurizama gdje smo potrošili više od 30 coilova , pacijenti su svi živi i dobro. Da nismo imali „višak“, tko bi ih onda liječio?”, kažu liječnici.


Smatraju nevjerojatnim da njihova bivša šefica ne poznaje te zahvate, niti materijal potreban za njih jer ih sama nikada nije izvodila.


 


Doktor Kalousek kaže za televiziju N1 da je to isključivo materijal napravljen za jednu svrhu. “Nema šanse išta drugo s time raditi, to bi bilo suprotno bilo kakvoj medicinskoj praksi.


Zadravec je gostujući u N1 Studiju uživo spomenula proces javne nabave i da Kalousek i Čulo nisu postupali po mailovima koje je ona kao predstojnica prosljeđivala.


“Apsolutna laž. Neka pokaže te mailove. Niti u jednoj korespondenciji za tu javnu nabavu nisam bio”, kaže Kalousek.


“Moja je dužnost bila da se ispune te tablice i ja sam te tablice i ispunio i poslao sam već natrag. Zašto je to propalo ja stvarno ne znam. Ovo što smo mi danas izjavili, kolegica Zadravec je držala 60 pacijenata koje nije preusmjevala u faktornu službu, što je dovelo do zastoja u vođenju naše angiosale. Mi nismo imali dovoljno materijala za to. Mi sumnjamo da je to bilo nekih ucjena prema dobavljačima i pozivamo DORH da istraži te navode”, rekao je Čulo.


Liječnici su za televiziju N1 govorili i o skladištu materijala.


“To je fizičko skladište, a ne vritualno. Vi morate imati na raspolaganju sav materijal da možete to obaviti po pravilima medicinske struke”, kaže Kalousek.


“Vi imate 6 sati da reagirate na moždani udar i ne možete čekati da distributer nabavi, vi to morate imati na skladištu u bolnici”, rekao je Čulo.


Kalousek napominje da roba nikad nije bila plaćen unaprijed.


“Ono što se revidiralo od 1. mjeseca je da sada distributeri daju na jedno određeno ustupanje robu pa kada se potroši se naplaćuje”, ističe Kalousek.


Čulo je pozvao da se provjerene sve financije i njihove, ali i financije neuroradiološkog društva kojeg je Dijana Zadravec predsjednica.


“Neka provjere i naše financije, ali i financije neuroradiološkog društva kojeg je ona predsjednik. Pozivamo DORH da pročešlja sve. Mi imamo neke sumnje da je kolegica Zadravec ucjenjivala dobavljače preko neuroradiološkog društva”, kaže doktor Čulo.


“Zadravec smijenjena zbog mobinga”


Napominju da su program neurointervencijskih procedura započeli 2013. po dogovoru na razini bolnice o nužnosti tih procedura te da uvode nove grane liječenja u bolnicu, a njihovi rezultati ukazuju na sveukupno smanjenje mortaliteta i morbiditeta bolesnika.


To je, kažu prepoznato i u Europi pa Kalousek postaje voditelj Istočno Europske regije pri Europskom društvu gdje je zahtjev od Europe da se preslika taj model u Rumunjsku i Bugarsku.


Doktor Čulo je u Newsroomu televizije N1 objasnio koje točno zahvate oni izvode.


“To je liječenje cerebralnih aneurizmi, liječenje moždanih i ishemijskih udara. Liječite ljude koji imaju krvi u mozgu. Drugi je mehanička trombektomija, gdje se vadi ugrušak iz krvne žile mozga”, ističe.


Upitan tko to još u Hrvatskoj radi osim KBC-a Sestre Milosrdnice, kaže:


“Rade kolege na Rebru , a kolege su moždane udare počeli raditi u Osijeku, Splitu i Rijeci. Aneurizme i takve stvari liječimo samo mi i Rebro. Nitko od privatnih ustanova to ne radi”.


Za borbu Zadravec protiv rada u privatnim klinikama, liječnici kažu kako javnost treba znati da je ona sama potpisivala drugim doktorima dozvole za rad privatno te da je i sama tražila dozvolu za rad privatno, a sada se predstavlja kao borac protiv toga, javlja Hina.


Čulo i Kalousek poručuju da su spremni na istragu koja će vještačiti put novca, ali traže i da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva kojeg vodi pri Hrvatskom liječničkom zboru i njezinu komunikaciju s dobavljačima jer sumnjaju da su kolateralne žrtve njenog pokušaja ucjene.


Čulo je napomenuo kako je Zadravec smijenjena zbog optužbi za mobing, a ne zato što je javno prozivala na korupciju. “Smijenjena je zbog mobinga i nestručnog vođenja odjela”, istaknuo je.