Selektivno povećanje plaća

PROSVJED SUDSKIH SLUŽBENIKA: Radnici smo ove države, imamo pravo na mišljenje i glas

Hina

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

Ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac kaže da je dogovor koji je postignut prošlog tjedna za povećanje plaće od devet posto dijelu radnika prijevara te da oni nisu pijuni u nečijoj igri ispod stola.SPLIT – Zbog selektivnog povećanja plaća danas je pred splitskim Županijskim sudom prosvjedovalo stotinjak službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava koji traže veće plaće i radničko dostojanstvo.


Pred zgradom su se okupile zapisničarke, informatičari, upisničarke, djelatnici u sudskoj pošti, računovodstvu, kao i spremačice koji su medijima rekli da je sporazum Ministarstva pravosuđa i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kojim su plaće povećane devet posto samo nekim zaposlenicima, nelegalan i diskriminatoran. Upravo zato su ogorčeni te se, kako kažu, ispisuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i priključuju se Sindikatu pravosudne policije.


Osim službenika i namještenika Županijskog suda u prosvjedu su sudjelovali i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.
Ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac kaže da je dogovor koji je postignut prošlog tjedna za povećanje plaće od devet posto dijelu radnika prijevara te da oni nisu pijuni u nečijoj igri ispod stola.


“Radnici smo ove države, imamo pravo na mišljenje i glas. Nismo pijuni u nečijoj igri ispod stola. Ne želimo više sjediti i čekati tko će odlučiti o našoj sudbini, a ne želimo ni da naša djeca odlaze u Njemačku i Irsku”, kazala je Parac.


Navela je kako je početna plaća upisničara 3200 kuna, zapisničara 3800 kuna, višeg informatičara 4200 kuna, šefa računovodstva 4700 kuna, a ravnatelja Sudske uprave s visokom stručnom spremom 5400 kuna.


Sindikalna povjerenica splitske podružnice Sindikata pravosudne policije Tamara Čatlak Cindro kaže da ne žele parcijalno rješavati probleme i najavljuje da su ako se ne pokrenu promjene spremni za štrajk.


Osim u Splitu prosvjedovalo se i u Bjelovaru, Rijeci, Poreču, Zagrebu, Osijeku i Puli.