Samoraspuštanje

Traje prosvjed pred Saborom, Plenković ušao na stražnja vrata: ‘Ovo što slušate je politički aktivizam’

P. N.

Foto Patrik Macek / Davorin Visnjic / PIXSELL

Foto Patrik Macek / Davorin Visnjic / PIXSELL

Uvertira u sjednicu bio je prosvjed zagrebačke oporbe, koja je nakon cijele noći na Markovom trgu dočekala zastupnike zvižducima te povicima »Hoćemo zakon« i »Bandić i HDZ dosta je trgovine«Hrvatski sabor danas odlučuje o svojem samoraspuštanju, prema prijedlogu šest klubova vladajuće većine. Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupika.


Uvertira u sjednicu bio je prosvjed zagrebačke oporbe, koja je nakon cijele noći na Markovom trgu dočekala zastupnike zvižducima te povicima »Hoćemo zakon« i »Bandić i HDZ dosta je trgovine«.  Predstavnici stranke Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor.


Prosvjednici su uz povike »HDZ lopovi» na ulazu u Sabor dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi. Na sporedni ulaz je ušao i premijer Andrej Plenković.
-Svi su ulazi u Hrvatski sabor javni, a budući da sam došao na sjednicu kluba, ušao sam onako kako smatram da treba. Svakako ću otići pred prosvjednike ispred Sabora, citira N1 Plenkovića. Ubrzo je premijer izašao iz Sabora na glavna vrata, ali se nije zadržao u razgovoru s prosvjednicima, tek je izmijenio par riječi s Tomislavom Tomaševićem.


Plenković je rekao da je održana sjednica Kluba HDZ-a, na kojoj su bili svi članovi Vlade. Potvrđen je stav parlamentarne većine, da se raspusti Sabor s današnjim danom, istaknuo je.


“Mi smo u 2016. godini napravili program i kad rezimiramo sve što smo htjeli ostvariti, mi smo sve one bitne točke i realizirali”, rekao je Plenković.


Kaže da nakon koronakrize žele novo povjerenje – izaći pred birače i reći da su “ovo naša postignuća, ovo je naš program za budućnost, koji želimo ostvariti i na temelju novog povjerenja konsolidirati većinu da bi od jeseni, kad će izazovi objektivno biti veći, ići snažni s novim legitimitetom naših sugrađana i dalje”.


Što se tiče potresa koji je u ožujku pogodio Grad Zagreb, Plenković je rekao da se radi o nepredviđenoj okolnosti, na koju nitko nije mogao utjecati.


“Zakon zahtijeva javnu raspravu i mišljenje svih onih koji o tome mogu nešto reći. Svi predstavnici svih struka sad su suglasni. Ova Vlada je rebalansom proračuna osigurala 141 milijun kuna za one koji su najpogođeniji, Vlada će financirati popravak krovova, zabatnih zidova, dimnjaka i bojlera u onim zgradama i kućama gdje su oštećenja najveća. Razgovori sa svjetskom bankom su vođeni, ići će 120 milijuna eura za obnovu bolnica i 50 milijuna eura za obnovu škola. Ovo što slušate danas, to je politički aktivizam, koji je dopušten, ali mi želimo donijeti konkretan potez. Za razliku mnogih političkih aktivista, HDZ je uplatio milijun i sto tisuća kuna za Zagreb, članovi Vlade su se odrekli plaće u ožujku za obnovu Zagreba. Dolazimo do iznosa od milijun i 500 tisuća kuna, što je 10 posto od ukupnih donacija koje su se dogodile za obnovu Zagreba, istaknuo je Plenković, prenosi N1. Dodao je da će obnova trajati 20 godina.


“Ova obnova će trajati dugo, neće se ništa dogoditi sada ili za mjesec dana”, rekao je Plenković o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa.