Zamjenik šefa DP-a

Progovorio Radić: ‘U DP-u nema raskola. Nismo mi stranka pingvina i nismo dužni polagati račune za neke stvari’

P. N.

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Kaže da su DP i HDZ dogovorili da neće ići van s koalicijskim sporazumomZamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić tvrdi da nije istina da je nestao iz vrha Domovinskog pokreta.


“Mi smo stranka koja poštuje svoju strukturu, nikad to nismo vidjeli nešto specijalno, posebno. Nisam nestao, bio sam na pressici i jučer i prekjučer, imali smo i sastanke u Vladi. Radimo na sve strane, ne moramo podnositi račun za neke unutarnje stvari. Nevjerojatno je da se raspravlja o tome tko će predstavljati stranku na koordinacijama. I jučer smo bili na koordinaciji, mijenjat ćemo se. Ja sam rekao da ću se posvetiti koordiniranju stranke, ministara i Vlade. Ispala je fama, a fame nema. Utorkom smo dogovorili sastanke vodstva stranke, utorkom ćemo imati pressice. To će biti redovito”, rekao je Radić za N1.


Nema raskola


Tvrdi da nema raskola u DP-u.
“To vi gledate izvana, mi iznutra to ne vidimo tako. Nismo mi stranka pingvina i papagaja. Na sastancima bude pet struja, svatko misli nešto svoje, ali kad nešto izglasamo, to je zajednički stav. Penava i ja se znamo dugi niz godina, ja poznajem njegovog oca. To je sve skupa nategnuto. Prošli tjedan su krivo prenosili naše izjave i malo se napravio šum u komunikaciji. Jučer smo dogovorili što ćemo, kako ćemo, posla imamo i previše svi. Danas imamo motivacijski skup za euroizbore, ja ću ga voditi jer Ivan mora biti u Vukovaru. Mi funkcioniramo na najnormalniji način, čujemo se tri puta dnevno. I kad smo bili non-stop zajedno morali su nas tri puta slikati. Pravi se događaj koji ne postoji”, dodao je.


Koalicijski sporazum


Kaže da su DP i HDZ dogovorili da neće ići van s koalicijskim sporazumom.


“Ja ne mogu prekršiti taj dogovor. Pobrojali smo točke koje su više bitne nama nego drugoj strani, ipak smo mi junior partner i to je to. Jeste li ikad čuli za pregovore gdje je onaj tko pregovara dobio sve što traži? Mi smo dobili neke stvari. To su prilično ružne rečenice. Što se tiče Pavličeka, ne bih to htio komentirati. On kaže da ćemo mi proći gore nego njegov koalicijski partner. Živi bili pa vidjeli. Pavliček je na vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji sa HDZ-om i SDSS-om, u Gradu Vukovaru s nama, ne bih htio to komentirati. Ankete i rezultati izbora su sve rekli, DP je treća snaga u državi”, kaže Radić.


Dotaknuo se i plinskog biznisa kojim se u susjedoj BiH bavi obitelj novog ministra gospodarstva Ante Šušnjara.


“Tko god da je bio od naših ministara, našli bi mu povezanost… Ide su u detalje koji su nenormalni. Šušnjar je odvjetnik koji godinama gradi odvjetničku karijeru. Ima oca koji se bavi drugim poslom u drugoj državi, njegov brat je prisiljen ostaviti svoju karijeru, profesorsku i voditi tu tvrtku… On nikada nije radio za tu tvrtku. Mislim da će on biti jako pozitivno iznenađenje kao ministar, znam kako radi, kako je radio. Što se tiče Dabre, diploma je potpuno legalna, već su je službe provjeravale dva puta. Kad je odlazio iz HDZ-a. Zaboravljate da je on ravnatelj Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije pa je i poslom išao tamo. … Ne postoji škola za ministre, koje je to obrazovanje da se kaže idem u školu za ministre, to je najbolje. Puno je bilo ljudi koji nisu imali nikakvo obrazovanje koji su imali dobra upravljačka svojstva, a vidjeli smo dosta profesora, doktora kung-fua, koji se nisu proslavili. Našim ministrima su tražene kazne za parkiranje, dotle se išlo. Mi ćemo naći dovoljno ljudi. Nismo mi tu za kukanje. Ovaj način kako se unaprijed pokušava eliminirati ljude nije dobar za Hrvatsku”, dodao je Radić.


SDSS i Možemo!


Dotaknuo se i inzistiranja DP-a da ne želi imati veze sa SDSS-om.


“Uvijek zaboravljate drugi dio. Mi smo uvijek govorili SDSS i Možemo. Da smo slučajno bili u kombinaciji s druge strane, onda bi sve ove optužbe otpale. Mi smo imali principijelnu odluku zašto s njima nećemo. Po nama te stranke nisu pod ustavnim lukom i to je jedini razlog zbog kojeg inzistiramo na tome. SDSS je nastao na način koji nama nije prihvatljiv i danas kontinuitet te stranke vodi čovjek koji je bio okupacijski gradonačelnik Vukovara. Nek’ netko sad zamisli da će okupacijski gradonačelnik Mariupolja voditi vlast u Kijevu i docirati njihovoj vladi”, rekao je Radić, dok je za Možemo rekao da nije ustavno da nastanak stranke financira druga država.


Na pitanje o tome zašto se DP toliko protivi dolasku Milorada Pupovca (SDSS) na čelo saborskog Odbora za prava manjina, Radić kaže:


“Gledajte, to je vrlo sklisko pitanje. Po nama to, da je iz oporbene kvote, ne bismo imali ništa protiv. Nismo mi protiv toga da on bude na čelu Odbora. Ovdje je stavljeno da on dolazi iz vladajuće kvote. Nemamo mi problem da on bude na čelu Odbora. Sav je problem u tome da je to iz kvote vladaućih, da je iz kvote oporbe, sve je ok…”, zaključio je Radić, piše N1.