Strah od poskupljenja

Pričali smo s ljudima koji su odlučili dati potpis za referendum protiv eura: ‘Ni s kunom ne mogu preživjeti mjesec’

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatski suverenisti jučer su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića postavili štand i započeli dvotjedno sakupljanje potpisa za referendumsku inicijativu »Zaštitimo hrvatsku kunu!« Traže da odluči narod. Za prve potpisnike to je borba za »bolje sutra«ZAGREB – Hrvatski suverenisti odlučili su uložiti i truda i sredstava ne bi li »zaštitili hrvatsku kunu«, pa su u nedjelju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića postavili štand i započeli dvotjedno sakupljanje potpisa za referendumsku inicijativu baš tog imena – Zaštitimo hrvatsku kunu!
Ne kunu životinju, kako se izdaleka učinilo jednom gospodinu, sve dok nije ugledao Željka Sačića i shvatio o čemu se radi. Štiti se tu kunu valutu i to od najavljenog uvođenja eura!


Odnosno, ovom inicijativom Suverenisti i partneri traže da se o tome jesu li za uvođenje eura ili ne izjasne birači i to referendumom. Traže da odluči narod. Referendumsko pitanje je ovo: »Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu«. Sudeći po komentarima prvih potpisnika, a mahom je to bio stariji svijet, za njih je ovo ipak i ponajprije izbor između dviju valuta, a sve zbog »boljeg sutra«.


Male mirovine


– Zašto sam potpisala!? I ovak’ je sve poskupilo, i kad se bude promijenilo u euro mislim da će cijene još više podivljati. Mirovine su nam i ovako male i mislim da nećemo moći živjeti, da ćemo biti prisiljeni kopati po kontejnerima. Dosad nismo, nekako smo se izvlačili, ali bojim se da će biti tako, uvjerena je gospođa Đurđica.
Ona je potpuno protiv uvođenja eura. Jer, kako kaže, što će nam euro!? Dodaje pritom opservaciju koja kaže da se sve u što smo mi, Hrvatska, ušli, i razišlo, pa će se tako, predviđa, razići i Europa. Netko sa strane na to domeće da je Jugoslavija izdržala s nama podosta. Baš kao da štand nije suverenistički, Đurđica priča kako svi imaju nešto protiv bivše tvorevine, a ona je u njoj radila, školovala dvoje djece uspjela kupiti zemljište i napraviti kućicu. A sad…


– Sad se mogu slikati! Ako za to imam novca, zaključuje.


Samo, kako je moguće da tako katastrofično vidi budućnost s eurom, kad svi, od premijera do guvernera, kažu da će nam euro donijeti samu korist.


– Što bi rekla moja pokojna baka, politika je kurva, a političari su njeni sinovi, lažu kad zineju, na to će Đurđica.


– Mi sada to moramo pisati s tri točkice, velimo joj.


– A probajte tako, smije se Đurđica.


Gospodin Milan stavio je svoj potpis na inicijativu i za to dobio kemijsku olovku.


– Dobili ste kemijsku. Znači, isplatilo se, šalimo se.


– Hahaha, grleno će Milan, pa nam na to šapne nešto što ni tri točkice ne bi u novine plasiralo.


Pitamo ga zašto je stavio potpis na inicijativu.


– Vidim da će nas vrag odnijet s kamatama, cijenama… – nabraja on.


– Kaže premijer da neće, kažemo mu mi.


– Naš premijer…. Što on zna, samo u Bruxelles otići. Zadnji smo u konkurentnosti, po pljački smo prvi, po sudstvu nikakvi, ljutito komentira Milan.


Strah od cijena


– Sve je otišlo k vragu. Evo sad Švicarci otvoriše slobodan ulaz Hrvatima, bez viza i u Ameriku. Pa više nama tko raditi, zabrinut je Milan.


Javnosti su se obratili i čelnici organizacijskog odbora.


– Ovim referendumom želimo vratiti hrvatskom narodu moć odlučivanja o budućnosti Republike Hrvatske i političkim procesima u RH, poručio je Marko Milanović Litre, saborski zastupnik i prvi u organizacijskom odboru.


Nema u njega dvojbe da će, kad uvedemo euro, ono što je koštalo šest kuna koštati sedam. Malo dalje od štanda, život je išao svojim putem. Na Harmici se prodaje i kupuje cvijeće. Gospođa Anka i kći joj Kristina taman kupile buket. Riječanke su, došle na vikend u Zagreb gdje je gospođa Anka onomad bila na školovanju, pa neke lijepe uspomene na to doba čuva. A što se tiče referenduma, i inicijative, i štanda koji nisu ni primjetile…


– Svega mi je dosta. Razočarana sam u ljude, u našu politiku. Ništa više nije normalno, rezignirano će Anka.


– Dobro, ali evo dolje se pitaju: euro ili kuna?


– Što mi vrijedi, bilo euro ili kuna, ako ne mogu mjesec proživjeti normalno! O tome se radi, na to će Anka.


U Rijeci očekuju dobar odaziv


Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava i na području Primorsko-goranske županije provode referendumsku inicijativu pod nazivom »Zaštitimo hrvatsku kunu«, a prikupljanje potpisa počelo je jučer i u Rijeci. Na više od 300 lokacija širom Hrvatske građani će moći podržati inicijativu Hrvatskih suverenista i HSP-a da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Ovu su inicijativu suverenisti pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a podržalo ju je nekoliko manjih stranaka – Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove, koje su se nedavno i ujedinile sa suverenistima.


– Danas je prvi dan prikupljanja potpisa, očekujemo dobar odaziv. Inicijativu ćemo provoditi sljedeća dva tjedna, točnije do 7. studenog, u većini općina i gradova Primorsko-goranske županije. Cilj inicijative je da ostane hrvatska kuna kao novčana jedinica u Hrvatskoj, odnosno zaštita monetarnog suvereniteta Hrvatske. Da bi došlo do raspisivanja referenduma, trebamo prikupiti deset posto od popisa birača, odnosno više od 368.000 potpisa, kazao je predsjednik riječkih suverenista Marijan Cerovac koji je, uz Dragana Starčevića, predsjednika riječkog HSP-a, koordinator inicijative u Rijeci i okolici. (S. G.)