Otvoreno

Presuda Vrhovnog suda neće utjecati na rejting HDZ-a. Svi koji ga podržavaju otprije znaju sve, ovo se više neće spominjati’

P. N.

"Ako govorimo o sudu građana, s obzirom na to da je HDZ već dvaput dobio izbore, temeljem toga možemo suditi da su građani to apsolvirali", ustvrdio je MaldiniTreba li HDZ snositi političku odgovornost nakon presude u slučaju Fimi media? Je li stranka “Možemo” pala na prvom velikom ispitu na početku svog mandata? Prijeti li SDP-u daljnje osipanje članstva? Ovo su neke od tema koje su sinoć u emisiji Otvoreno HTV-a analizirali politolozi i komunikolozi.


“Ovo nije novost, znamo je da to suđenje bilo medijski eksponirano i traje puno predugo. U javnom i političkom prostoru su nebrojeno puta ponovljena ta dva pojma – HDZ i korupcija. U međuvremenu znamo koliko je izbornih ciklusa prošlo. Neke od ovih koji su bili vrlo oštri u kritikama, vidjeli smo kao koalicijske partnere tom istom HDZ-u. Ono o čemu treba voditi računa je da pratimo kako će se kretati rejting HDZ-a”, rekao je Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays, koji ne očekuje da će biti drastičnih promjena.


Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, rekao je da je HDZ već platio političku cijenu zbog Fimi Medije – izgubili su izbore 2011. godine. I on je uvjeren kako neće biti promjena u rejtingu HDZ-a.
“Oni koji podržavaju HDZ, podržavali su ga i dosad znajući sve o HDZ-u. Ovo je de facto tema koju nećemo dalje od ponedjeljka spominjati”, dodao je Macan.


Treba li se HDZ ispričati javnosti?


“Ako govorimo o samom krimenu, riječ je o pravomoćnoj presudi koja je već dvaput donesena na prethodnim instancama. Možemo s jedne strane govoriti o pravosudnoj odgovornosti počinjenoj od strane pojedinca – Ive Sanadera, koji je bio predsjednik stranke i premijer. Postoji i politička odgovornost. Ta politička šteta koju je stranka imala je već plaćena gubitkom izbora prije više od 10 godina”, rekao je Pero Maldini, politolog, Sveučilište u Dubrovniku, koji smatra da su reakcije oporbe “podgrijana juha” i da se kritizira nešto već apsolvirano.


“Ako govorimo o sudu građana, s obzirom na to da je HDZ već dvaput dobio izbore, temeljem toga možemo suditi da su građani to apsolvirali”, ustvrdio je i dodao da korupcija ne ide bez vlasti.


Spomenuo je prethodni mandat HDZ-ove vlasti kada je dvije trećine ministara, kako je rekao, zbog sumnje u počinjenje koruptivnih djela ili zbog tužbe odstupilo.


“Rekao bih da je to korak naprijed u smislu sve manje tolerancije prema političkoj korupciji kada je od same vlasti došlo da su se riješili vlastitih ministara”, rekao je Maldini.


Smiljana Leinert-Novosel, professor emeritus i komunikologinja, rekla je kako bi svi akteri u politici trebali imati jasan stav o tome da je politička korupcija apsolutno nedopustiva, a još bitnije da se bore protiv takve pojave, piše HRT.


“Kada dobijete ovako velike kritike kao HDZ, on mora osvijestiti to da mora ići na brigu o imidžu stranke naglašavajući da to nije onaj HDZ, da su svoje grijehe platili, da rješavaju probleme u svojoj stranci i da na taj način žele pokazati drugo lice. Što se tiče reakcije sadašnje ekipe, ona nije bila u doticaju sa zbivanjima, ali se uvijek kod imidža događa da se negativnost jedne grupacije prelijeva kako s vodstva na članove tako i obrnuto. Jedino što je bilo moguće, prihvatiti presudu i poentirati da se pokaže da to nije HDZ-ovo već hrvatsko pravosuđe koje se poštuje i prihvaćaju presude. Svi koji griješe trebaju biti kažnjeni, svi iz toga trebaju izvući pouke, ali to kažnjavanje ne može biti doživotno. Građani kažu zadnje – žele li takve ljude na vlasti, očito prepoznaju današnji HDZ kao drugačiju stranku nego li je bila ona, dodala je komunikologinja.


Macan smatra da bi danas izbori bili izazovniji za desnicu nego za ljevicu.


“Na desnici HDZ i Most, Domovinski pokret bi se morao dići kroz kampanju jer je ispod praga i imao bi najveći izazov. HDZ bi uvjerljivo bio dominantan. Ostaje pitanje bi li mogao skupiti koalicijske partnere za sastavljanje vlade, mislim da bi bilo teže da se to ponovi. S druge strane imamo Možemo, oni su stabilnog rejtinga i druga politička opcija u ovom trenutku. Oni kakvi bili imaju potencijalnog partnera u SDP-u”, rekao je.


Gosti emisije analizirali su i je li platforma Možemo! pala na prvom velikom ispitu.


Znatan dio građana koji su Možemo doveli na vlast, istaknuo je Maldini, imao je nerealna očekivanja misleći da se sve može napraviti preko noći.


“Možda su građani imali manje realna očekivanja nego oni sami. Mislim da im nedostaje bolja i kvalitetnija komunikacija, i unutar sebe i prema vani. Možda bi im trebalo još vremena dati. Vrijeme curi i oni bi se trebali konsolidirati, vrlo brzo građani neće imati razumijevanja niti tolerancije za gafove”.


Leinert-Novosel slaže se da treba Možemo dati vremena, ali da im već sada treba uputiti kritiku u segmentu transparentnosti. Macan je rekao da su Grad i Holding bankrotirali te da imaju većih problema od toga da se prepucavaju. Jugo je poručio kako Možemo zaslužuje više vremena jer 100 dana nije dovoljno da se riješe problemi. Složio se sa sugovornicima da je problem u komunikaciji koja mora biti proaktivnija.


“Moraju shvatiti da aktivističkim načinom upravljanja ne mogu upravljati Zagrebom. Moraju biti pragmatični. Njihov uspjeh ili neuspjeh će definitivno imati velikog utjecaja na političku scenu na nacionalnoj razini”, dodao je.


Govoreći o stanju u SDP-u, Maldini je rekao kako na vidiku nema pomirenja.


“Bilo kakav plan, koji bi išao prema stvaranju nove stranke, mislim da ne bi bio uspješan jer 30-godišnje iskustvo je pokazalo da sve stranke koje su otpadale od velikih stranaka nisu uspjele ili su imale sporadične uspjehe koji nisu trajali duže od jednog mandata. Bit će jako važno, hoće li konsolidirati jezgru stranke koja je jako oslabljena. Činjenica je da su to najvidljiviji ljudi. Vjerujem da će ovaj dio i sljedeće tri godine čekati razrješenje sukoba i da će se vratiti u taj SDP ako se steknu uvjeti za ponovno ujedinjenje jer inače će SDP doživjeti disoluciju. Nije sigurno da će Možemo pokriti taj lijevi dio, oni su specifična grupacija”, rekao je Maldini, koji smatra da bi propast SDP-a bila loša za demokraciju u Hrvatskoj.


Leinert-Novosel se nada da će stvari u SDP-u biti jasnije nakon unutarstranačkih izbora, prenosi HRT.