Sjednica VNS-a

Prepiska dva “brda” trajat će još neko vrijeme: Plenković i Milanović dogovorili sve, ali sad se nadmudruju oko – lokacije

Zlatko Crnčec

U Uredu predsjednika Republike može se čuti da im nije jasno zbog čega predsjednik Vlade ne želi da se sjednica VNS-a održi u Vili WeissPredsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković dogovorili su sve detalje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) osim jednog – gdje će se ona održati. Predsjednik inzistira na tome da to bude Vila Weiss (Vila Prekrižje), dok premijer smatra da bi se taj događaj trebao dogoditi u prostorima Nacionalne i sveučilišne biblioteke (NSK).


Plenković je jučer, nakon sjednice Znanstvenog vijeća Vlade, rekao da Vlada »želi biti domaćin u prostoru koji je najbolji i najsuvremeniji« te da u ovom trenutku još uvijek nije izvjesno hoće li sastanka biti.


– Ako ne bude u ponedjeljak, bit će neki drugi dan. Neće se ništa dramatično dogoditi. Lokacija NSK je logična i razumna sa svih mogućih aspekata, rekao je Plenković.
U Uredu predsjednika Republike može se čuti da im nije jasno zbog čega predsjednik Vlade ne želi da se sjednica VNS-a održi u Vili Weiss.


Naglašavaju da ta lokacija ima sve uvjete za održavanje tog sastanka te da se u njoj tradicionalno održavaju sjednice VNS-a. U Milanovićevu Uredu inzistiraju i da je Vila Weiss državna institucija koja usto zadovoljava i sve epidemiološke uvjete za održavanje sjednice.


Ako se dvije strane uspiju dogovoriti oko lokacije, sjednica VNS-a će se održati u ponedjeljak 23. studenoga u 14 sati. Svi drugi prijepori su razriješeni. Kao što je predsjednik Milanović zahtijevao, na sjednici neće biti prisutni glavna državna tužiteljica Zlata Hrvoj Šipek i ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar Vili Beroš ionako ne bi mogao doći jer je pozitivan na koronavirus.


Kompromis je postignut i oko rasprave o položaju Hrvata u susjednoj BiH u svjetlu nepoštovanja Daytonskog sporazuma. Milanović inzistira da se raspravlja samo o toj problematici, dok su Vlada i Plenković predlagali da se u sklopu ove teme raspravlja i o položaju Hrvata u svim susjednim državama. Na kraju je dogovoreno da se raspravi sve, ali kroz dvije točke dnevnog reda, jedna o BiH, a druga o svim ostalim zemljama.