Poruka iz Sinja

Premijer na Sinjskoj alki: “Izgledno je da ću u Varivode. Stvaramo uključivo društvo koje zna što je pomirba”

P. N.

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Plenković je istaknuo da sve što radi, radi radi hrvatskog društva. Inzistirat će, rekao je na dijalogu sa Srbijom.U Sinju se održava 305. Sinjska alka, ove godine po pravilima što ih nameće borba protiv epidemije koronavirusa. Na Alku je stigao i premijer Andrej Plenković, koji je komentirao recentne događaje vezane za proslavu Oluje.


– Formirali smo parlamentarnu većinu u kojem su predstavnici srpske manjine sastavni dio te većine. Mislim da je dobro i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a došao na obilježavanje Oluje. Poslane poruke su primjerene početku nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirba. Na tom tragu dobro je da Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju, prenosi Plenkovićeve riječi portal televizije N1.


Plenković je istaknuo da sve što radi, radi radi hrvatskog društva. Inzistirat će, rekao je na dijalogu sa Srbijom.


Obaviti određene geste
– Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već surađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i geste koje zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima, rekao je Plenković.


Rekao sam, dodao je, “da ću obaviti određene geste, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu”.


– To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem rujna otišao u Varivode, istaknuo je premijer.


Tomo Medved: Srbija se mora suočiti s prošlošću


Ministar branitelja Tomo Medved također je stigao u Sinj, a u svojoj izjavi rekao je da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću te poručio da se samo na istini može graditi buduća perspektiva u odnosima između Hrvatske i Srbije.


“Srbija se mora suočiti sa svojom poviješću, sa svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Srbija se mora suočiti s istinom i na toj istini moramo graditi buduću perspektivu”, poručio je Medved uoči 305. Sinjske alke, odgovarajući na pitanje kako gleda na retoriku srpskog predsjednika vezano ovogodišnju obljetnicu Oluje.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon proslave 25. godišnjice Oluje izjavio kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje nakon Drugoga svjetskog rata te je zamjerio vodstvu srpske manjine u Hrvatskoj što je svečanosti u Kninu nazočio i potpredsjednik hrvatske Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.


Znamo našu povijest


Medved je ocijenio da je takva retorika kontinuitet i da to slušamo već 25 godina. Upitan hoće li se u tu priču morati uključiti neki međunarodni faktori kako bi se ta situacija riješila, odgovorio je da tu za njih ne vidi neke uloge.


Ono što je važno, dodao je, da u Hrvatskoj znamo našu povijest te da tu povijest vrlo jasno svakodnevno komuniciramo. “Očekujemo od Srbije da se zaista suoči s istinom, da prihvati činjenice – a oni ih itekako dobro znaju – i da na toj istini, na tom tragu, gradimo naše buduće odnose”, poručio je Medved.


Saznanja da je JNA provodila ekshumacije


Podsjetio je da je Vlada u prošlom mandatu 2019. godine donijela Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji regulira nadležnosti svih tijela i službi u procesu prikupljanja i postupanja – od segmenta analitike, pa sve do probnih iskapanja, u konačnici i ekshumacija, identifikacija i predaja posmrtnih ostataka članovima obitelji.


Na pitanje očekuje li bolju suradnju sa Srbijom, rekao je da je to kontinuirani proces.


“Kada govorimo o tom pitanju sa Srbijom, mi imamo saznanja da je tadašnja takozvana Jugoslavenska armija na području istoka Hrvatske, nakon njihovog ulaska u Vukovar i okolicu, da su provodili ekshumacije osoba iz primarnih u sekundarne grobnice. Imamo saznanja kada su to provodili, znamo čak i tko je to provodio”, naglasio je Medved.


Normativni okvir


Dodao je da su traženja usmjerena upravo na te pokazatelje te da će nastaviti tražiti konkretnu informaciju o tome gdje su završili posmrtni ostaci. Svakodnevno rade na više lokacija, ističe, a trenutno je u postupku priprema za identifikaciju nekoliko tijela na Zavodu za sudsku medicinu.


“Normativni okvir smo riješili. Zakonom je jasno propisano tko ima nadležnost za koji segment toga posla, vezano za prikupljanje informacija i postupanje, za svako tijelo u Hrvatskoj”, ponovio je Medved.