Oslobođen

Prebeg sletio u Hrvatsku nakon torture u ruskom logoru: “Htio bih samo ponovno vidjeti sestru”

Portal Novi list, Hina

Vjekoslav Prebeg / Foto Screenshot HRT

Vjekoslav Prebeg / Foto Screenshot HRT

Hitno je odvezen u KB Dubrava gdje kažu da je u dobrom fizičkom stanju, ali psihički potresenHrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva, stigao je u četvrtak u Hrvatsku, na zagrebačku zračnu luku, i potom vozilom Hitne pomoći odvezen u KB Dubrava, gdje se doznaje da je u dobrom fizičkom stanju, ali psihički potresen.


“Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru.


Kad se slegnu svi dojmovi, moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci. Trenutno se osjećam dobro, ali za svaki slučaj ćemo napraviti pretrage tako da budemo sigurni”, rekao je Prebeg za HRT.


Ranjen u desno rame
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB-u Dubrava Toni Kolak rekao je Hini da je pregledao pacijenta koji je u dobrom fizičkom stanju, ali psihički potresen.


“Vidljivo je mjesto na desnom ramenu gdje je ranjen. Slikat ćemo ga, primit ćemo ga na odjel, proći će kompletnu obradu koju zahtjeva osoba koja je prošla torturu u logoru.


Mislim da će u bolnici ostati samo jedan dan te će biti pušten kući”, kazao je Kolak.


Za HTV je dodao kako je u Domovinskom ratu imao prilike razgovarati s ljudima koji su prošli zarobljeništvo na drugoj strani.


“On otprilike tako izgleda, prestrašen je, ali zadovoljan što je živ, rekao je Toni Kolak HTV-u.


Konačno se vraća obitelji


Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV je rekao da je Prebeg jako dobro raspoložen i ushićen što je prošlo njegovih pet mjeseci zatočeništva.


“Danas će se konačno vratiti svojim najdražima i svojoj obitelji. Trenutno je kod liječnika radi zdravstvenih kontrola, nakon svega što je prošao bila je dobra mjera opreza pregledati ga temeljito i vidjeti kakvih je sve posljedica mogao pokupiti.


To će biti završeno u sljedećih nekoliko sati i nakon toga će biti sa svojima, rekao je za HTV Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu.


Prijetila mu smrtna kazna


Prebeg, koji je u Zagreb stigao zrakoplovom Lufthanse, uhićen je u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.


U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.


Saudijska novinska agencija SPA objavila je u srijedu da su desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine uz saudijsko posredništvo.


Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.


Premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva.