Bivši ministar

Poznati detalji: Evo za što sve tužiteljstvo tereti Kuščevića. Još je dobro i prošao…

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

U zahtjevu se ne spominje prenamjena zemljišta kojom je općina Nerežišća, dok joj je Kuščević bio na čelu, povećala vrijednost zemlje njegove supruge sa 60.000 kuna na 2,8 milijuna kunaPortal 24 sata doznao je detalje zahtjeva DORH-a za skidanje imuniteta sadašnjem HDZ-ovom saborskom zastupniku, a bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću. On je, navodi se u zahtjevu, kao načelnik općine Nerežišća, zlorabio svoj položaj dva puta, pogodovao je sebi i šogoru Ivici Žuviću.


U zahtjevu se ne spominje prenamjena zemljišta kojom je općina Nerežišća, dok joj je Kuščević bio na čelu, povećala vrijednost zemlje njegove supruge sa 60.000 kuna na 2,8 milijuna kuna. No, zato ga se tereti za izmjene prostornog plana iz 2015. godine kojima je omogućeno da Kuščevićeva štala postane kuća.


Prenamjena štale u vilu


U ponedjeljak će se održati i sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva na kojem bi sadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a Kuščeviću trebao biti skinut imunitet.
Kako obrazlažu istražitelji, Kuščević je rekao da prostorni plan treba ispraviti jer je pogreškom ispušten amandman HDZ-a i HSS-a kojim svi poljoprivredni objekti udaljeni 200 metara od kuća mogu postati stambeni. A upravo je to omogućilo prenamjenu štale u kuću u kojoj Kuščevići žive dok vilu preko ljeta iznajmljuju turistima.


Istražitelji su utvrdili da su HDZ-ovci na poticaj Kuščevića napravili amandman s ranijim datumom te godine kako bi opravdali izmjenu. Utvrđeno je da je dokument antidatiran, a da je pod brojem koji je na njemu naveden jedan potpuno drugi amandman. Time je Kuščević zlorabio svoj položaj i stekao nepripadnu imovinsku korist od tek 60.000 kuna.


A sam Kuščević je kuću procijenio na 200.000 kuna.


Uskočio šogoru za POS stan


U drugom slučaju, Kuščevića se tereti da je šogoru Ivici Žuviću omogućio da kupi stan iz programa poticane stanogradnje. Lovro je znao da šogor ima stan u Splitu koji mu je darovao otac, ali ipak mu je omogućio kupnju stana po povoljnijim uvjetima.


Oni koji imaju nekretninu ne mogu kupiti stan iz programa POS-a. Tu je zlouporabom položaja Kuščević osigurao nezakonitu korist od 132.000 kuna. Ali kako šogor uopće nije imao pravo kupiti stan za 53.000 eura, nije jasno kako je šteta tako mala, pišu 24 sata.


Kuščević je prvookrivljeni, a s njim istražitelji terete i šogora Ivicu Žuvića, sadašnjeg načelnika Nerežišća Svemira Obilinovića i bivšeg predsjednika općinskog vijeća Jakšu Goića.


Istraga se može, ali i ne mora naknadno proširiti i na druga djela.


Kuščević je rekao da se ne boji, nego da jedva čeka priliku da pred istražiteljima i sudom dokaže nevinosti te opovrgne sve što mu se stavlja na teret.