HZJZ

Pozitivno 30 posto testova: Hrvatska na udaru novog vala korone, evo kada se očekuje njegov vrhunac

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Novi val zaraze u Hrvatskoj je počeo krajem lipnja od kada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranima.Hrvatska je na udaru novog vala visokozaraznih podvarijanti koronavirusa koje su povećale udio pozitivnih među testiranima na čak 30 posto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je tisuću, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su Hini u HZJZ-u.


Novi val zaraze u Hrvatskoj je počeo krajem lipnja od kada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranima. Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima samo troje novozaraženih.
Posljednjeg tjedna uočljiv je i porast broja hospitaliziranih i umrlih, no to nije povećalo interes za cijepljenje pa se dnevno cijepi svega 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50 u cijeloj zemlji.


Građani možda čekaju novo bivarijantno cjepivo koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu, a europska regulatorna agencija EMA mogla bi ga najranije odobriti krajem kolovoza, početkom rujna.


Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen, u HZJZ-u odgovaraju da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju covid potvrda na jesen ili zimu.


HZJZ: Maske ipak imaju smisla


Iako su neke europske države već prošle vrhunac novog vala zaraze, u Hrvatskoj je on još uvijek u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u kolovozu s obzirom na dosadašnje iskustvo koje pokazuje da val zaraze traje nekoliko tjedana.


Sve oboljele osobe, bez obzira jesu li cijepljene, moraju u izolaciju od sedam do deset dana, s mogućnošću ranijeg završetka u slučaju testiranja najranije petog dana od početka zaraze.


Mjera karantene ili samoizolacije nije obavezna za bliske kontakte pozitivnih osoba, oni bi trebali nositi masku deset dana od zadnjeg kontakta, a preporučeno je i samotestiranje.


Iako se u javnosti u zadnje vrijeme razvila polemika koliko zaštitne maske uopće štite od novih varijanti virusa, u HZJZ-u ističu da su one, uz poštivanje fizičke distance, i dalje temelj prevencije širenja kapljičnih infekcija.


“Samo korištenje maski u domeni je vlastite odgovornosti i osviještenosti svakog pojedinca”, napominju u Zavodu za javno zdravstvo.


Ponovno ističu važnost cijepljenja. Cjepivo, kažu, možda ne štiti toliko učinkovito od same zaraze s obzirom na visoku zaraznost novih podvarijanti omikrona koje sada cirkuliraju na našim prostorima, no i dalje u velikoj mjeri štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda.


Drugo docjepljivanje se trenutno preporuča osobama starijim od 80 godina i osobama starijim od 65 godina u domovima za starije, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika covida, a koje su primarno cijepljene i docijepljene Janssen cjepivom. U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).