19. izdanje

Povorka ponosa u subotu kreće od Vlade: Traže promjenu Ustava, jer je protuprirodan

Tihana Tomičić

Foto Zagreb Pride

Foto Zagreb Pride

Nedavna odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno, poručujuUnatoč situaciji sa posebnim epidemiološkim mjerama, i u subotu će se održati tradicionalni 19. gay pride u Zagrebu, koji ovoga puta kreće s Markova trga jer grupacija udruga građana koje čine lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne, queer osobe, i tzv. dugine obitelji, kao i svi koji ih podržavaju, ovoga puta od Vlade traži pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji.


– Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji, poručuju uoči povorke. Od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana.


Svjedoci nepravde


Zahtijevamo stoga da se pokrene postupak promjene Ustava. Nedavna odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno.
Ono ne odražava stvarne živote kojima živimo. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji, sa svojom djecom ili bez njih, ali i dalje ne živimo jednakost u pravima i dostojanstvu.


Ove, devetnaeste godine povorke, borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! Za slobodu, jednakost i sigurnost u našim domovima s našim obiteljima, kao i na našim ulicama i trgovima.


Ustav guši slobode


To moraju jamčiti i naši zakoni, a prije svega hrvatski Ustav. Ustav nama trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti, poručuju udruge ujedinjene u organizaciju povorke.


Ove godine povorka kreće od Markova trga u 15 sati, da bi potom prošla središnjim zagrebačkim ulicama, preko Strossmayerovog šetališta spustit će se u Mesničku, pa potom proći Ilicom i Trgom bana Jelačića, gdje se vijore zastave duginih boja, te će Vlaškom i Langovim trgom stići u Park Ponosa, Ribnjak.


Organizatori poručuju i kako će se na Povorki ponosa i na kasnijem druženju na Ribnjaku poštivati sve epidemiološke mjere, bit će osigurani dezinficijensi i zaštitne maske.


Prosvjednike i prosvjednice poziva se da drže razmak od 1,5 metra na svim lokacijama i cijelo vrijeme kretanja povorke, te da je osiguano korištenje cjelokupne površne Parka Ribnjak, kako bi bilo dovoljno prostora za sve.


Također, neće biti postavljena niti pozornica, već tri međusobno udaljena DJ-pulta, kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi.