Državna tajnica Mađerić

“Potpuno je neshvatljivo što se dogodilo. Nismo imali niti jednu prijavu za ovu obitelj”

Portal Novi list

Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju”, kazala je MađerićDržavna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić dala je izjavu za medije vezanu uz ubojstvo troje malodobne djece noćas u zagrebačkim Mlinovima.


“Ganuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju”, kazala je Mađerić te izrazila sućut obitelji, prenosi N1.


“Što se tiče sustava socijalne skrbi, ova obitelj je tijekom 2018. bila u nadležnom centru za socijalnu skrb tijekom obveznog savjetovanja koji je standardni postupak za sve obitelji koje se razvode.
Oni su došli zajednički s unaprijed postignutim dogovorom o zajedničkoj roditeljskoj skrb i nakon toga nije bilo postupanja dijela u Centru za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu kako pojedinaca, majke i bilo kojih drugih tijela koje bi ukazivale na obiteljsko nasilje prema djeci ili majci”, istaknula je.


Istaknula je da u Hrvatskoj trenutno postoji 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te da se tijekom pandemije koronavirusa prati popunjenost tih skloništa, a trenutna popunjenost je oko 50 posto.


“Ima slobodnih kreveta. Ono što je važno reći jest da smo proše godine pustili u rad i nacionalni pozivni centar, liniju gdje se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini sve žrtve ili obitelj, svatko tko ima bilo koju sumnju na nasilje može prijaviti”, navela je Mađerić te dodala:


“Ako itko ima bilo koju sumnju na nasilje, neka je prijavi. Centar za socijalnu skrb i tijela nisu mogla postupati jer nisu imali informacije niti prijavu za nasilje”, javlja N1.