Partnerstvo

Potpisano: Hrvatskoj stiže 9 milijardi eura iz europskih fondova

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

S Europskom komisijom potpisan je Sporazum o partnerstvu za razdoblje do 31. prosinca 2027. godinePovjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira boravi u Hrvatskoj u četvrtak i petak, a povod je odobravanje Komisijinog Sporazuma o partnerstvu za razdoblje od siječnja 2021. do 31. prosinca 2027. godine, čime Hrvatska ispunjava sve formalne uvjete za početak korištenja devet milijardi eura iz fondova EU za gospodarski i društveni razvoj.Ona je na posebnoj sjednici hrvatske Vlade zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem potpisala taj sporazum, a sjednicu je bilo potrebno sazvati kako bi se donijela provedbena odluka o realizaciji tog sporazuma.


25 milijardi eura za razvoj
– Kohezijska politika služi smanjenju razlika između članica EU. Solidarnost i razvoj su sadržani u prijedlogu novog EU proračuna, koji se donosio u vrijeme pandemije.


Tada je EU pokazala odlučnost da pomogne članicama. Na veliki problem dali smo veliki odgovor.Tada smo ispregovarali 9 milijardi eura, 17 posto godišnjeg BDP-a, i država smo članica koja dobiva najviše sredstava, kazao je Andrej Plenković.


Poručuje da Hrvatska ima 25 milijardi eura za razvojnu strategiju u ovom desetljeću.


Rast BDP-a iznad očekivanja


Plenković je na sjednici Vlade rekao i da će rast BDP-a biti iznad očekivanja.“Sve to govori da nam povjerenica dolazi u pravom trenutku. Bit ćemo 13. zemlja koja će potpisati ovaj sporazum”, kazao je premijer.– Više nego ikad važno je osigurati otpornost gospodarstva. Ovaj Sporazum je važniji od novca jer predstavlja budućnost – kakva Hrvatska želi biti u idućem desetogodišnjem razdoblju, kazala je Ferreira, koja je pohvalila dobre gospodarske pokazatelje Plenkovićeve Vlade.


Povukli 8,22 milijarde eura


Inače, Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 22. rujna ove godine povukla 8,22 milijarde eura, što je 76,6 posto dodijeljenih sredstava iz EU fondova, dok je državni proračun u plusu za 67,2 milijarde kuna, priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.Sutra povjerenica Ferreira ide u Osijek na poziv ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, gdje će prisustvovati konferenciji “EU fondovi 2021. – 2027. – nove prilike”, a zatim posjetiti i neke od lokacija sadašnjih i budućih projekata Unije.