Skandalozno

Poslušajte kako hrvatske carinice traže mito: “Što će meni švedske krune!? Imate bankomat u selu”

Portal Novi list

Foto Ivica Galović/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL

Foto Ivica Galović/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL

Zbog čega je uopće nastao cijeli problem? Ispada da se radilo o  teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i petnaestak paštetaDvije hrvatske carinice snimljene su kako traže mito. Sve se odvijalo na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i BiH. Snimio ih je putnik od kojeg su tražile novac.


Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a Carinska uprava potvrdila je za RTL njenu autentičnost.


Dvije službenice carine snimljene su kako putniku objašnjavaju da je jednostavnije dati mito nego da se stvar bespotrebno komplicira, a one pišu prekršajnu prijavu.
U tom slučaju mora se platiti velika kazna, a javit će se i problemi s policijom, uvjeravale su carinice putnika kako mu je bolje “dati kintu”.


“Čuli ste kolika je kazna, predložite vi nešto…”


Putnik im na to objašnjava da nema dovoljno novca u novčaniku. Carinskim službenicama to nije problem, jednostavno su ga uputile da se vrati do obližnjeg bankomata i podigne keš koji su ga tražile.Prvo jedna carinica objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna.


Kada to stave na vagu može biti i više, kaže carinica, ali izgubit će se i puno vremena, naime na granici će morati stajati najmanje tri sata.


“Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”, rekla mu je carinica.


Upozorila ga je i da bi mogao imati problema s policijom, što mu, ističe, nikako ne bi savjetovala. Na snimci se potom čuje kako traži mito.


“Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…”, govori carinica.


Na kraju su mu se smilovale


Nakon što im je ponudio švedske krune, uputile su ga na bankomat. Kada se vratio i rekao da mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, carinice su mu se ipak smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje.


“Nemojte mi ništa pričati, vratite u Bosnu i oprostit ću vam”, rekla je na kraju carinica.


Zbog čega je uopće nastao cijeli problem? Ispada da se radilo o  teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i petnaestak pašteta.Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost snimke.


Udaljili su ih s poslova carinskog nadzora


Odgovarajući na upit RTL-a, poručili su da su upoznati s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenut postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.


Utvrđen je identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja.


S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK.


U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice sa poslova graničnog carinskog nadzora.


Carinska uprava: “Skandalozno, sramotno i degutantno”


Napominju da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.


Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.


Carinska uprava provodi kontinuirane mjere unutarnjeg nadzora i kontrole radi suzbijanja i sankcioniranja koruptivnog postupanja, što na godišnjoj razini rezultira sa više od 10 slučajeva prestanka državne službe.


“Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi”, odgovorili su RTL-u iz Carinske uprave.