Vremenska prognoza

Posljednji svibanjski tjedan donosi dosta sunčanih sati, ali i svakodnevnu mogućnost za – kišu

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za malo stabilnije i manje vjetrovito vrijemeU posljednjem će svibanjskome tjednu vrijeme biti promjenjivo, uz dosta sunčanih sati, posebice na Jadranu, ali u kopnenom području i gotovo svakodnevnu mogućnost za ponegdje malo kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka bit će oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, a osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu gdjekad i jaka bura i tramontana. U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za malo stabilnije i manje vjetrovito vrijeme, navodi Zoran Vakula za HRT.


U ponedjeljak na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Sredinom dana i poslijepodne, uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, a dnevna između 20 i 22 °C.


Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.
U gorskim krajevima promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu barem djelomice i uglavnom suho. Uz obalu će ujutro i tijekom prijepodneva puhati jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, na moru između 13 i 16 °C. Dnevna od 18 do 20 °C, iz obalu između 20 i 23 °C.


U Dalmaciji pretežno sunčano i danju ugodno toplo. U noći i ujutro uz obalu umjerena i jaka bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a dnevna uglavnom od 22 do 25 °C. I na jugu Jadrana većinom sunčano i toplo. Uz obalu slaba do umjerena bura, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak.”


U nastavku tjedna na kopnu će biti promjenjivo i razmjerno svježe, u većini krajeva uz povremenu kišu, u malim količinama, te često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će prevladavati umjerena bura i tramontana, koje povremeno mogu biti i jake. Bit će toplije nego na kopnu, uz više sunčana vremena, a vjerojatnost za kišu bit će mala, u utorak uglavnom na jugu Jadrana, poslije većinom na sjeveru.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.