Izlaze na teren

Popisivači danas kreću od vrata do vrata, na tisuće njih još nema covid potvrdu

Vanja Vesić

Foto Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto Duško Jaramaz/PIXSELL

Oko četiri tisuće popisivača i kontrolora nema COVID potvrdu, a za njih će se osigurati besplatno testiranje tri puta tjednoZbog tehničkih problema tijekom zadnjeg dana samopopisivanja u sustavu e-Građani, druga faza Popisa stanovništva 2021. pomaknuta je za danas, 28. rujna, kada će popisivači izaći na teren i brojnim građanima pozvoniti na vrata ili odsutnim ukućanima ostaviti poruku o terminu idućeg posjeta.


Od početka samopopisivanja u razdoblju od 13. do 26. rujna popisalo se više od 1.420.000 građana što se smatra odazivom iznad očekivanja, objavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije Državnog zavoda za statistiku (DZS) uoči faze popisa stanovništva »od vrata do vrata«.


Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković objavila je da je ove nedjelje došlo do »usporenog rada sustava« zbog čega je korisnicima e-Građana mogućnost samopopisivanja produljena do kraja jučerašnjeg dana u ponoć.
Kao i u sličnim situacijama građani su se u zadnji čas prijavljivali pa je i došlo do tehničkih problema s unosom podataka.


No, Brković je uvjeravala da nije došlo do pada sustava nego do sporosti mreže zbog povećanog interesa građana ističući da se u nedjelju do 15 sati uspjelo samopopisati više od 100 tisuća stanovnika.


Oko 8 tisuća popisivača diljem zemlje od danas kreće s terenskim obilaskom kuća i stanova, a završit će kako je i planirano 17. listopada bez obzira što je početak druge faze pomaknut na utorak.


Brzi test


Očekivano, najveći je odaziv za e-popisivanje imao Grad Zagreb gdje je samostalno svoje podatke unijelo preko 50 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju preko 20 posto samopopisanih stanovnika.


Brković je priznala da oko 50 posto popisivača i kontrolora nemaju COVID potvrdu pa će se za njih osigurati besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno.


– Oko četiri tisuće popisivača i kontrolora nema COVID potvrdu. Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i cijepili, kazala je ravnateljica Zavoda napomenuvši da građani od popisivača slobodno mogu zatražiti potvrde o cijepljenju na uvid.


Šifre na vratima


– Pozivam sve građane da slobodno provjere akreditacije popisivača, kao i njihove COVID potvrde prije nego što ih puste u kuću, dodala je Brković naglasivši da će popisivači imati službenu akreditaciju Državnog zavoda za statistiku s logom, a nosit će maske i majice sa simbolom Zavoda.


Glavni koordinator za popis Damir Plesac istaknuo je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, već da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i raspored obilaska.


– Ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom o vremenu svog sljedećeg dolaska.


Cijelo vrijeme dok traje popis, u interesu je popisivača da na vrata pokuca nekoliko puta, istaknuo je Plesac podsjetivši da svi oni građani koji su se samopopisali popisne šifre koje su dobili u sustavu mogu ostaviti na vratima ukoliko nisu doma, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod prvih susjeda.


Po potrebi moguće je da građani uz popisivača promijene odgovore koje su prethodno dali u samopopisu. Iako popisivač nema pristup obrascu koji je ispunio građanin, može unijeti popisnu šifru i u napomeni promijeniti odgovor na određeno pitanje za što će trebati navesti ime i prezime kao i OIB građanina.