Ljuta konkurencija

Pola godine nakon izbora SDP i IDS u Istri se nalaze na suprotnim stranama: ‘Uvijek jurišaju na nas, ali uvijek i izgube’

Tihana Tomičić

Kandidirao se za župana - Danijel Ferić / Foto : Z. BAŠIĆ/PIXSELL

Kandidirao se za župana - Danijel Ferić / Foto : Z. BAŠIĆ/PIXSELL

Naša politika u Istri je dosljedna i imamo velike šanse, kaže Ferić, dok u IDS-u ovu situaciju lakonski komentiraju: Ah, ništa novo. SDP uvijek juriša na nas, ali i uvijek izgubiZAGREB – Nije prošlo ni šest mjeseci otkako su SDP i IDS u 8. izbornoj jedinici nastupili zajedno na izborima za Sabor, a sada su već ljuti konkurenti u Istri – 5. srpnja su imali zajedničku listu kandidata, a sada će se za vlast u Istarskoj županiji boriti SDP-ov kandidat Danijel Ferić nasuprot kandidata IDS-a, bio to Boris Miletić, Fabrizio Radin, Marin Lerotić ili tkogod.Čini se da dvije stranke uvijek mogu zajedno nastupati protiv HDZ-a na nacionalnoj razini gdje se vodi ideološka borba između ljevice i desnice, ali na terenu opet će se naći na suprotnim stranama. Dapače, kandidat SDP-a za župana Danijel Ferić u zadnje vrijeme jako je u Puli i Fažani zaoštrio nasuprot IDS-a, jednako kao i možebitna kandidatkinja za gradonačelnicu Pule, zastupnica Sanja Radolović. Retorika je sve oštrija, no predsjednik SDP-a Peđa Grbin u tome ne vidi nikakav problem.


Logična odluka


– Uopće ne razumijem vaše pitanje, pa to su dvije odvojene stvari, nacionalna i lokalna. Mi u SDP-u dužni smo građanima Istre, kao i Pule, a dozvolite da o tome nešto znam jer sam i sam iz Pule, ponuditi bolja rješenja od postojećih, i to je posve legitimno na lokalnim izborima, rekao je jučer na naše pitanje.


SDP neće podržati izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi
SDP neće podržati izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi »jer je to bacanje prašine u oči«, izjavili su Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Arsen Bauk i Jasenka Auguštan-Pentek jučer.
– Ovim prijedlogom zakona jedino što se događa je da se u određenom broju jedinica lokalne samouprave ukidaju zamjenici načelnika ili gradonačelnika. Međutim suštinske promjene u sustavu lokalne samouprave nema – poručio je. Istaknuo je kako se izmjenama zakona ne rješava ni jedan problem funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, rekao je Grbin. »Nema govora o smanjenju broja jedinica lokalne samouprave, a to je ono što tišti Hrvatsku i hrvatsku javnost«, rekla je pak Mirela Ahmetović.


Danijel Ferić, koji je prije dva dana predstavio svoju kandidaturu za župana, ističe kako u ovoj odluci nema nimalo nedosljednosti.
– Na parlamentarnim izborima u srpnju mi u Istri, cijela županijska organizacija, bili smo protiv koalicije s IDS-om, no Davor Bernardić je inzistirao, a Statut je takav da se odluka o nacionalnim izborima donosi na nacionalnoj razini. Mi smo apsolutno otpočetka bili protiv toga, a rezultat u 8. jedinici je i pokazao da smo bili u pravu: rezultat je bio slabiji nego ranije. Htjeli smo ići samostalno u 8. jedinici, no Bernardić je htio drugačije. Zato je sada ova naša odluka opravdana i logična, kaže Ferić. Uvjeren je da itekako ima šansi u borbi protiv IDS-a.


Velike šanse


– Kad pogledate rezultate s parlamentarnih izbora, vidite da su naši kandidati u 8. jedinici iz Istre dobili duplo više preferencijalnih glasova od IDS-ovih, prema tome SDP itekako ima snagu i u Istri. Naša politika u Istri je dosljedna i imamo velike šanse, kaže Ferić. Govori kako nikakvih pregovora o suradnji na lokalnim izborima nije ni bilo, jer SDP želi promjenu vlasti u Istri.


U IDS-u ovu situaciju lakonski komentiraju: »Ah, ništa novo. SDP uvijek juriša na nas, ali i uvijek izgubi«, rekao nam je jedan od glavnih operativaca stranke. I doista, SDP je imao već niz pokušaja da osvoji Istru i istarske gradove nasuprot IDS-a, pa je tako svojedobno njihov kandidat bio čak i bivši IDS-ovac Damir Kajin, no danas vlast imaju samo u Umagu, Vižinadi i Tinjanu, dok IDS i dalje dominira.


– Oporba koja radi, bori se, grize, takva i nas tjera da budemo bolji. Danijel Ferić nije nikad bio takva oporba, to je čovjek koji najviše govori sam o sebi, rekao nam je jučer predsjednik IDS-a Boris Miletić.Inače, u IDS-u još nisu donijeli odluku o tome tko će biti njihov kandidat za župana, kažu da ima vremena za odluku, ali da će ponovo zadržati i Pulu i Istru, i većinu jedinica.