Poslan zahtjev

Plenković o slučaju Zorana Mamića: ‘Raščistiti je li zakonski okvir za mjere okrivljenicima dovoljno dobar’

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je izvijestio novinare da je zamolio ministra pravosuđa da uputi pismo predsjedniku Vrhovnog suda i glavnoj državnoj odvjetnici kako bi raščistili je li postojeći zakonski okvir u procesnom smislu za situacije izricanja mjera dovoljno dobar ili nePremijer Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu da su, vezano za slučaj Zorana Mamića, od Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva zatraženi odgovori kako bi se raščistilo je li postojeći zakonski okvir dovoljno dobar za situacije izricanja mjera opreza ili je riječ o propustima.


Premijer je izvijestio novinare da je zamolio ministra pravosuđa da uputi pismo predsjedniku Vrhovnog suda i glavnoj državnoj odvjetnici kako bi raščistili je li postojeći zakonski okvir u procesnom smislu za situacije izricanja mjera dovoljno dobar ili ne.


“Po nama je bilo dovoljno razloga u konkretnom slučaju da prvostupanjski sud, a to je Županski sud u Osijeku, u nekoj ranijoj fazi postupka s obzirom na okolnosti slučaja izrekne mjere”, kazao je.
S obzirom na to da mjere tada nisu bile izrečene, bilo na prijedlog Državnog odvjetništva ili samostalno od strane suda kasnije smo, kazao je premijer vidjeli što se događa.


Naglasio je da želi precizno utvrditi da li suci koji provode zakone i Državno odvjetništvo vide nedostatak u pogledu sadržaja zakonskih članaka pa radi toga ne izriču mjere ili je jednostavno riječ o subjektivnom elementu – da je netko od nadležnih ljudi, primjerice predsjednik vijeća na tom sudu, propustio napraviti određenu aktivnost koja bi spriječila takve situacije.


Zaključio je da tu priču trebaju završiti jer ovako ispada “da svaki put dolazimo u situaciju da treba mijenjati zakon, a pitanje je da li je to baš tako”.


Ponovio je da se vlada zauzima za neovisnost pravosuđa, stalnost sudačke funkcije, izbor sudaca od strane kolega, nepristranost i neovisnost bez upliva politike, ali i poručio da to podrazumijeva odgovornost i postavljanje nekih pitanja – jesu li donesene sve odluke koje su se mogle i trebale donijeti.


“Zamolio sam ministra da bude vrlo precizan, da tu stvar rasčistimo, a ne da mi kao izvršna vlast odgovaramo na legitimna i s aspekta javnosti očekivanja pitanja, a netko drugi ima alate u svojim rukama”, kazao je Plenković.


Primijetio je da su mišljenja pravnih stručnjaka različita, a njegovo mišljenje je da Državno odvjetništvo i Vrhovni sud moraju vrlo jasno odgovoriti na ta pitanja tako da svi zajedno kao društvo znamo na čemu smo.


Zoran Mamić je putem odvjetnika poslao molbu iz susjedne BiH, gdje se već gotovo tri godine nalazi njegov brat Zdravko koji je također pravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama, da zatvorsku kaznu odsluži u toj državi. Sud mu ranije nije odredio mjere opreza kako ne bi mogao napustiti Hrvatsku, iako je pravomoćno osuđen, a sudi mu se i u novim slučajevima.