Premijer u Pragu

Plenković odgovorio Vučiću: ‘Nije se on izborio za neku odgodu, odluka stupa na snagu u prosincu’

P. N.

Reuters

Reuters

Osvrnuo se i na saslušanje Dragana Kovačevića na Antikorupcijskom vijeću. "Sad su otišli u glib", rekao jePredsjednik Vlade Andrej Plenković u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća.


Danas je dao novu izjavu te komentirao izjave srbijanskog političkog vodstva o zabrani uvoza ruske nafte.


“Jučer sam odmah reagirao na to što su rekli srbijanski predsjednik, premijerka i ministar. Stavimo stavri na stol kakve jesu. EU je zajedno donijela, a ne Hrvatska, paket sankcija prema Rusiji. Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze, da uvoz ruske nafte prdstavlja zadnju slamku spasa. Drugo, ova odluka nije odgođena nego stupa na snagu za sve u prosincu. Vučić se nije izborio za neku odgodu. Ona će stupiti na snagu na vrijeme”, kazao je Plenković, prenosi N1.
Dodao je da Srbija može uvesti bilo koju naftu, osim ruske.


“Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, a nije ruska, u čemu je onda problem? Nema problema. Janaf je tu, Krk je tu, Hrvatska je tu. Ove izjave su smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze. Jasno je da Srbija shvati poruku – ako se hoće u EU, to podrazumijeva neka načela i neke pakete sankcija”, istaknuo je Plenković.


Kaže da je Orbanu objasnio da ovakav sistem ne može dalje ići kad je riječ o INA-i i MOL-u.


“Ovakav model ne može dalje ići. Rekao sam mu da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati. To je ono što je bilo najvažnije u ovom trneutku. Taj model je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, a reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna”, poručio je premijer.


Osvrnuo se i na saslušanje Dragana Kovačevića na Antikorupcijskom vijeću.


“Vidio sam nastojanje da se dovede USKOK-ovog optuženika koji nije baš artikuliran u svojim rečenicama. Taj čovjek stavlja u funkciju svoj proces tako da uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu i biti instrument političkih oponenata Vladi. Sad su otišli u glib. Moramo sagledati tko to radi. To je politička zloupotreba Antikorupcijskog vijeća”, kazao je Plenković.