Premijer

Plenković obišao Bošnjake stradale u nevremenu: Vlada će maksimalno brzo pomoći stanovnicima

Portal Novi list, Hina

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELLPredsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u petak mjesto Bošnjaka koje je početkom tjedna teško stradalom u nevremenu i ledotuči, ponovno poručivši da će država maksimalno brzo pomoći u sanaciji šteta, čim se one popišu i pristignu odštetni zahtjevi.


Naglasio je kako je reakcija svih nadležnih službi, koje su odmah reagirale u pomoći stanovnicima Bošnjaka bila dobra.


“Mislim da je reakcija svih u cijeloj situaciji bila vrlo dobra. Svi rade svoj posao i to se vidi. Apeliram na razumijevanje svih ljudi koje je zadesila ova nesreća, vrlo je neugodno biti bez struje, s mokrim podovima i dekama, ali reakcija je svih nadležnih službi bila dobra jer smo nešto naučili iz prošle godine kada smo na ovom području imali nepogodu u puno većem opsegu. Hvala svima”, rekao je premijer Plenković.
Nakon što se napravi popis šteta, zahtjev za pomoći će ići prema Vladi, a Vlada će kao što je učinila prošle godine, donijeti odluku o izvanrednoj financijskom pomoći, istaknuo je.


Plenković je održao i kraći sastanak s vodstvom Općine Općine i Vukovarsko-srijemske županije.


Načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić izvijestio je kako je od utorka, kada je započela sanacija šteta od nevremena i jake tuče te obnova, do danas obnovljeno više od 50 posto stradalih objekata.


“Svi dalekovodi su popravljeni, a od 1450 domaćinstava njih 1250 ima električnu enegiju, a preostali će idućih dana također biti pripojeni na elektroenergetski sustav”, kazao je Juzbašić.


Zahvalio je djelatnicima Općine, mještanima, Hrvatskoj vojsci čijih četrdesetak pripadnika također pomaže i sudjeluje u obnovi sela, pripadnicima Civilne zaštite i svima drugima koji su se uključili u sanaciju velikih šteta.


Kazao je i kako je jedini problem bio nedostatak tzv. biber crijepa kojim je bilo pokriveno oko polovice kuća u Bošnjacima, ali se i taj problem riješio.


“Dovezli smo i tri stambena kontejnera, čime smo riješili smještaj za dvojicu branitelja i invalidnu osobu, a idućih dana doći će još tri kontejnera. Mislimo da će se do utorka u Bošnjacima situacija u potpunosti normalizirati”, poručio je načelnik Općine Andrija Juzbašić.