HRVATSKI PREMIJER

Plenković o uhićenjima: “Da smo nešto znali ne bi prije tri mjeseca stavili Barišića na izbornu listu”

P. N.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Vezano za predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića i teze da je uhićen jer nije htio odstupiti s mjesta predsjednika uprave premijer Plenković kaže da živimo u svijetu pabirčenja i šuškanja

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnja i današnja uhićenja. Vidi ih kao dokaz neovisnog rada hrvatskog pravosuđa,  javlja N1.
“Politika ove Vlade i mene osobno i HDZ-a je da naša neovisna pravosudna tijela – DORH, USKOK, policija, PNUSKOK su neovisni, nepristrani, samostalni u radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade, to je osnovno načelo našeg funkcioniranja, to smo pokazaili u prošlom mandatu.


Borba protiv korupcije


Jedini način da se stvari razotkriju, ako postoji sumnja o koruptivnim aktivnostima da USKOK i policija rade svoj posao, ovo je dokaz politike koja ima nultu razinu tolerancije na korupcjiu, a ovakvi slučajevi djeluju preventivno, nikada nema umora od borbe protiv korupcije”, komentirao je premijer Andrej Plenković jučerašnja i današnja uhićenja.


“Korupcija je fenomen koji postoji svugdje, nema zemlje u kojoj je nema, ona se zbiva na individualnoj razini. Očekujemo da ukoliko se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv da za to odgovara, a HDZ vodi politiku za Hrvatsku, za regionalni razvoj, ekonomski oporavak, za zdravlje građana i jačanje svih tijela koje se trebaju boriti protiv korupcije.”
Ističe da su odmah donijeli odluku tko mijenja Dražena Barišića u Saboru i da je parlamentarna većina stabilna.


Kaže da nikada nije čuo za tvrtku Elektrocentar Petek. Otkrio je da je ta tvrtka prije četiri godine HDZ-u donirala 10.000 kuna, a vlasnik nije član HDZ-a.


Radi se neovisno po politici


Vezano za predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića i teze da je uhićen jer nije htio odstupiti s mjesta predsjednika uprave premijer Plenković kaže da živimo u svijetu pabirčenja i šuškanja. Vidio je određene linkove na kojima se vide nebuloze koje izgovaraju pojedini saborski zastupnici, posebno Mosta i Domovinskog pokreta koji su na izbore išli da bi poslije izbora imali ucjenjivački kapacitet što je njihov jedini domet.


“A oni su se sada pretvorili u frustrirane ucjenivače koji pabirče po kavanama, restoranima i naklapaju teorije da sam ja nešto znao.”


Odgovorio je i na pitanje o curenju informacija u ovakvim istragama. “Policija i DORH rade svoj posao neovisno i uz to ovakve stvari rade tajno, ako je nešto tajno onda nije javno i o tome ne zna nitko osim ljudi koji se time bave pa ni predsjednik Vlade.


Da smo mi recimo znali da će se ovo što se jučer dogodilo dogoditi mislite li da bismo kao stranka prije tri mjeseca stavili Barišića na listu na četvrto mjesto u šestoj izbornoj jedinici, nismo znali, to vam je još jedna najkonkretnija moguća potvrda da se ovakve stvari neovisno rade.”


Dodaje oko curenja informacija kako je i posljedni put rekao da je ključno identificirati odakle izlaze informacije jer to nije dobro. “Policija, DORH, sud – tri mogućnosti odakle može curiti pa neka odgovore jer je to u interesu njihovog kredibiliteta”, rekao je premijer.


O smjeni Kovačevića


Oko moguće smjene Kovačevića s mjesta direktora Janafa kaže da će sagledati situaciju jer je Janaf društvo koje kotira na burzi, država nije jedini vlasnik, sve što bi se eventualno kasnije zbivalo zbivat će se u odgovarajućoj proceduri.”


Ističe da nema načina s aspekta predsjednika Vlade da uoči neke koruptivne radnje.


Za gradonačelnika Požege Darka Puljašića kaže kako nije problem što je imao optužnicu još u siječnju jer to nije ništa vezano za njegov saborski mandat, a imunitet se skida zato što je postao saborski zastupnik. Čuo je i njegovu izjavu u kojoj se veseli sudskom postupku kako bi dokazao da to što mu se stavlja na teret nije točno.


Premijer je aktualnu situaciju komentirao nakon sastanka sa županima i gradonačelnicima u Gospiću.